Aiheina Copwatch, öljysota & Facebook.
Kieltäkää lisää, ktos
Pariisilainen tuomioistuin on määrännyt ranskalaiset nettioperaattorit keskeyttämään liikenteen Copwatch-internetsivustolle. Sivustolle voi ladata kuvaamiaan videoita poliisiväkivallasta. Ranskan poliisi on ilmoittanut olevansa tyytyväinen päätökseen. Tuomion jälkeen verkkoon ilmestyi välittömästi useita peilisivustoja, joille alkuperäisen sivun sisältö on kopioitu.
Tapaus on malliesimerkki Streisand-efektistä. Termillä tarkoitetaan sitä, että jonkin kieltäminen nimenomaan vetää huomiota kiellettyyn asiaan. Nyt täytyy vain toivoa, että joku yrittää kieltää kotimaisen Vartijavahti-sivuston toiminnan.
http://www.jurist.org, https://copwatchnord-idf.org,
www.vartijavahti.wordpress.com
_______________
Öljysota sittenkin
Ronald Reaganillekin työskennellyt John Bolton oli yksi George W. Bushin hallinnon keskeisistä haukoista. Mies hääri Bush nuoremman apulaisulkoministerinä, kun Afganistanin ja Irakin sotia suunniteltiin. Vapauden ja demokratian nimissä, tietenkin. Sittemmin ääni on muuttunut kellossa – tai sitten Bolton ei vain enää jaksa välittää julkisivuista.
Bolton totesi lokakuun lopulla oikeistokonservatiivisen Fox News -televisiokanavan haastattelussa Persianlahden alueesta: ”[K]riittinen öljyn ja kaasun tuotantoalue, jonka hallinnasta sodimme niin monta sotaa, jotta saisimme suojeltua talouttamme tuon tuotannon menettämiseltä tai hintojen kohoamiselta.”
Voiman toimituksella ei ole mitään lisättävää ammattidiplomaatin sanomisiin.
_______________
Ihmiset vs. Facebook
Facebook kerää käyttäjistään melkoisesti tietoa, eikä kukaan tunnu pysyvän kärryillä siitä, mitä kaikkea firman kirjoihin ja kansiin päätyy. Lisäksi sivuston toistuvat päivitykset tuppaavat sotkemaan yksityisyysasetuksia, mikä sekin harmittaa monia. Itävaltalainen lakitieteen opiskelija Max Schrems on käynyt taistoon tätä jättiläistä vastaan.
Ylenpalttiseen tietojenkeruuseen kyllästynyt Schrems pyysi kopiot kaikesta datasta, jota FB:llä on hänestä. EU:n lainsäädäntö edellyttää, että yhtiö toimittaa keräämänsä henkilökohtaiset tiedot niitä pyytäville 40 päivän kuluessa. Schremsille häntä koskevat tiedot toimitettiin CD-levyllä ja printattuina ne muodostivat yli tuhatsivuisen nivaskan.
Käytyään materiaalin läpi Schrems tuli siihen tulokseen, että FB rikkoo useita EU:n tietojen keräämistä ja varastoimista koskevia lakeja. Schremsin esimerkin innoittamana niin monet ovat nyt pyytäneet tietojaan, että Facebook on ilmoittanut olevansa kykenemätön täyttämään lain vaatimuksia.
_______________
Koonnut: Jari Tamminen