Lukuaika: < 1 minuutti

Seitsemän rohkeaa naista

Teatteriryhmä Frida Ensemblen suomentama näytelmä Seven kertoo seitsemän eri puolilta maailmaa kotoisin olevan ihmisoikeusaktivistin tositarinat.

Nämä seitsemän poikkeuksellisen rohkeaa, vahvalla oikeudentajulla varustettua naista näyttävät, että maailmaa voidaan muuttaa parempaan suuntaan, kun vaan tahtoa riittää.

Heitä esittävät toiset seitsemän naista Frida Ensemblestä, joka on Snellman-korkeakoulusta puhe- ja draamataiteen opettajiksi valmistuneiden naisten teatteriryhmä. Seven oli viime keväänä valmistuneiden lopputyö, jota alunperin ehdotti naisille ohjaaja Marcus Groth.

”Ihastuimme näytelmään sen verran, että halusimme jatkaa sen esittämistä valmistumisemme jälkeenkin”, Ensemblen Niina Heiskanen ja Petra Theis kertovat.

Seven sai alkunsa vuonna 2006, kun seitsemän palkittua näytelmäkirjailijaa yhdisti voimansa kertoakseen seitsemän ihmisoikeuksien puolesta taistelevan naisen tarinat. Kukin kirjailija kokosi haastattelujen pohjalta yhden naisen tarinan ja sen jälkeen he punoivat tarinoista yhtenäisen näytelmän.

Alun perin Seven oli lukudraama, jonka tarinoita on ollut lukemassa joukko vaikutusvaltaisia naisia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yksi esiintyjistä oli Hillary Clinton.

Näyttelijänäkin tunnettu ohjaaja Marcus Groth on hahmometodin asiantuntija. Frida Ensemblen esitys on toteutettu metodia käyttäen.

”Hahmometodissa näyttelijät eivät esitä mitään, vaan antavat tunteidensa tulla ulos sellaisina kuin ovat”, Theis kertoo.

”Nämä tarinat ovat sen verran koskettavia ja rankkoja, että ne saavat tunteet pintaan. Jos meitä itkettää, niin itketään, jos hymyilyttää, hymyillään.”

”Hahmometodiin liittyy tunne siitä, että saa olla keskeneräinen”, Heiskanen lisää.

Näytelmän päähenkilöt ovat joutuneet kokemaan alistamista ja väkivaltaa. Naiset eivät lamautuneet vaan halusivat auttaa kohtalotovereitaan. Ensemblen naiset ovat olleet yhteyksissä kahteen ihmisoikeusaktivisteista, afganistanilaiseen Farida Aziziin ja kambodzhalaiseen Mu Sochuaan. Nämä ovat otettuja siitä, että heidän tarinaansa kerrotaan vieläkin.

”Toivottavasti yleisölle jää päällimmäisenä mieleen toivo. Ihmisoikeustyössä ensimmäinen askel on merkittävin. Kun yksi ihminen avaa suunsa, aina joku kuulee”, Petra Theis pohtii.

”Roolihahmoani Faridaa lainatakseni: Oli vuori kuinka korkea tahansa, löytyy tie sen huipulle, jotta sinä voit sen saavuttaa”, Niina Heiskanen kiteyttää.

Frida Ensemblen Seven Helsingin Kaapelitehtaan Turbiinisalissa 26.1.–4.2. Ohjaus Marcus Groth.

Lue lisää Fifistä.

Heidi Huhtala

  • 31.1.2012