Työläisten valtaama tehdas aloitti tuotannon Kreikassa.
Kreikan Thessalonikissa rakennusmateriaaleja valmistava tehdas Viomichaniki Metalleutiki (Vio.Me.) aloitti 12. helmikuuta tuotannon työläisten itsehallinnoimana. Tehtaan toiminnasta päätetään työläisten kokouksissa, joissa käytetään suoraa demokratiaa ilman johtajia ja hierarkiaa.
”Tästä lähtien työläisille maksetaan oikeudenmukainen ja reilu palkka, joka päätetään kollektiivisesti työntekijöiden kesken”, toteaa tehtaan uusi päätäntäelin eli tehtaan työntekijöiden kokous tiedotteessaan.
Vakavissa talousongelmissa painivan tehtaan palkanmaksu lakkasi toukokuussa 2011, ja tehdas virallisesti suljettiin. Tyhjän päälle jääneet työntekijät eivät kuitenkaan jääneet neuvottomiksi, vaan valtasivat tehdasrakennukset ja tuotantoon tarvittavat koneet. Yli vuoden kestäneen kamppailun ja lukuisten kokousten jälkeen syntyi päätös käynnistää tuotanto uudelleen.
Työntekijöiden valtaamat tehtaat eivät ole uusi ilmiö. Vuoden 2001 jälkeen Argentiinassa on syntynyt lähelle 300 työntekijöiden demokraattisesti hallinnoimaa työpaikkaa, aina terveyskeskuksista sanomalehtiin, kouluista metallitehtaisiin ja painotaloista hotelleihin.
Argentiinan esimerkki on levinnyt eri puolille Etelä-Amerikkaa, ja vastaavaa liikehdintää on viime aikoina nähty myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa.
Vuonna 2008 Chicagossa New Era Windowsin työntekijät ottivat tuotannon omiin käsiinsä kamppailtuaan kymmenen vuotta edellisten omistajien ja johtajien kanssa. Vio.Men työntekijöiden toimet Kreikassa osoittavat, että tarttumalla itse toimeen voi päästä irti työttömyydestä ja talouskriisistä.
Kuten kaikkien tehdasvaltausten yhteydessä, myös Vio.Men tapauksessa kysymys alkupääomasta on noussut jatkon kannalta keskeiseksi. Laajapohjaista rahoitusta on ryhdytty kokoamaan yksittäisten lahjoittajien ja erilaisten solidaarisuusliikkeiden ja -rahastojen kautta.
Lue lisää Fifistä.
Kirjoittaja on Suomesta Kreikkaan karannut elintasopakolainen & Fifin Kreikan kirjeenvaihtaja.
Peristerakis