Teksti Hannele Huhtala
Stringibikinit vai paatosta Lenin-patsaan juurella? Molemmat mielikuvat ovat totta Odessasta. Tuo myyttinen kaupunki Ukrainassa näyttää kolmet kasvonsa näyttelyssä Odessa Punk, joka on esillä Tallinnassa kesäkuun ajan.
Kylpyläkaupunki Odessa Mustanmeren rannalta on tuttu pitkistä portaistaan, jos on nähnyt elokuvan Panssarilaiva Potemkin. Elokuvassa kaupunki on tapahtumapaikkana laivakapinalle sekä sen kannattajien ja santarmien yhteenotolle.
Sergei Eisensteinin elokuva perustuu tositapahtumiin vuodelta 1905. Kaupunki on täynnä kapinahenkeä siis. Toinen mielikuva kaupungista on turistien kansoittamat rantakohteet. Se ei ole mitään niin imartelevaa kuin Panssarilaiva Potemkin.
Tallinnassa avattiin 5. kesäkuuta pieni näyttely nimeltä Odessa Punk, joka kertoo Odessan kapinahengestä. Näyttelyesitteen mukaan myös virolaisten mielissä Odessan kaupunki ja sen asukkaat ovat lähes myyttisiä.
Näyttely on kolmiosainen. Ensimmäisen huoneen seinillä on Oleg Vladimirin mustavalkokuvia vuosikymmenten ajalta kaupunkilaisista. Vladimirilla on ollut hyvä tilaisuus kuvata kaupunkilaisia, sillä hän on valokuvaaja paikallisessa lehdessä. Hänen sarjansa Valokuvia kadulta näyttääkin ajan muutoksen: yhdessä kuvassa karvalakkipäinen nainen huutaa poliittista sanomaa Lenin-patsaan vieressä, seuraavassa kävelee tyttökaksikko, jolla on yllään hyvin niukat uimapuvut. Töihin ei ole merkitty vuosilukuja, mutta vaatteista ja kampauksista voi päätellä paljon.
Toisessa huoneessa on Igor Vareškinin Urban Abstractions -näyttelykokonaisuus, jossa on esillä kaupunkitekstuuria: valokuvia, joissa on kuvattuna kaupungin pintoja. Osassa kuvista on nähtävissä aavistuksia graffiteista tai mainoksista, jotka on liimattu ja revitty pois yhä uudelleen. Seiniä ja katuja, aitoja ja portteja, mutta niin pieninä yksityiskohtina, että kokonaisuus jää katsojalle epäselväksi. Venäjää taitamattomalle jää epäselväksi myös kyrillisin kirjaimin tehdyt tagit, mutta eräästäkin kuvasta hahmottuu sydän – viesti on kaikilla kielillä sama.
Kolmas osa näyttelyä on Art-raiders-kollektiivi. Heidän työtään esitellään kahdessa dokumenttielokuvassa. Ryhmä järjestää sunnuntaisin Odessassa, Satrokonnõi Rõnokin kirpputorilla performansseja. He käyttävät ostavat torilta materiaalia, josta tekevät installaatioita. Joka kerta performanssissa on kuraattori, joka päättää kulloisenkin tapahtuman otsikon. Kuraattori Anders Härmin mukaan toinen video on ryhmän sarjasta, jossa he vastustavat aina jotakin. Näyttelytilan videolla he vastustavat vandalismia, käynnissä onkin pylväikön puhdistusoperaatio.
Vierailuhetkellä nauhat eivät pyörineet, mutta netistä löytyy pätkiä Art-raidersien aktioista. He haluavat tuoda taiteen takaisin kansan keskelle. He eivät välitä, vaikkei katsoja tietäisi katsovansa taidetta.
Mitä näyttelyn punk sitten on? Näyttelytiedotteen mukaan teemana on käsitellä suhdetta kaupunkiympäristöön Odessassa. Kaupunkiympäristöön voi suhtautua kuten siinä ei olisi osallisena lainkaan: käyttää vain sallittuja alueita hillityillä tavoilla. Tai sitten kaupunkiympäristön voi ottaa omakseen, Reclaim the Streets -henkeen tanssimalla kaduilla, järjestämällä piknikin parkkiruutuun, näyttelyn kirpputorille tai maalaamalla tagin seinään.
Odessa Punk -näyttely avoinna 27.6. asti Tallinnan Kuunstihooneen Linnagalleriassa, Harju 13, ke–su 12–18.