Kansalaisten valvonta on Britanniassa maailman huipputasoa. Uusin julkisen tilan turvallisuusinnovaatio on puhuva valvontakamera.
KANSALAISTEN valvonta on Britanniassa maailman huipputasoa. Uusin julkisen tilan turvallisuusinnovaatio on puhuva valvontakamera.
Ensimmäiset puhuvat valvon takamerat saapuivat kaduille vuonna 2003, mutta kun Middlesborough’n kaupunki Pohjois-Englannissa otti ne viralliseen käyttöön maaliskuusssa, asiasta kiinnostuivat poliitikot ja valvonnan ammattilaiset ympäri maata.
Seitsemän puhuvaa kameraa ylläpitää nyt järjestystä Middlesborough’n keskustassa. Komentokeskuksessa istuva valvoja voi puuttua videolla näkemäänsä tilanteeseen nuhtelemalla kovaäänisen kautta esimerkiksi kadun roskaajaa tai graffitin tekijää.
Kaupunginjohtaja Ray Mallon, järeistä otteistaan tunnettu entinen poliisipäällikkö, sanoo puhuvien kameroiden olevan kansalaisten mieleen: ”Kamerat tukevat ihmisten itseluottamuksen tunnetta, kun he hoitavat päivittäisiä asioitaan.”
Viranomaisten mukaan kameroiden asentaminen on parantanut katujen siisteyttä “dramaattisesti” sekä vähentänyt myös järjestyshäiriöitä.
Kaupunginhallituksen turvallisuusvaltuutettu Barry Coppinger uskoo “uusien laitteiden alleviivaavan viestiä, että Middlesborough’ssa välitetään asukkaiden turvallisuudesta”.
SISÄMINISTERI JOHN REID on kiittellyt kaupungin innovatiivista kokeilua, ja lupasi puhuvia kameroita koko maahan. Itse hallituksen nimeämä valvontaviranomainen, Richard Thomas varoitti viime vuonna, että valtakunnasta on tulossa valvontayhteiskunta, jossa elämää sävyttävät ennen kaikkea epäluulo ja pelko.
Lontoon Southwarkin kaupunginosassa kamerat otetaan käyttöön tänä kesänä. Alue on päässyt viime aikoina uutisiin väkivaltaisen nuorisonsa takia. Southwarkissa, kuten muuallakin, paikalliset koulut järjestävät kilpailuja, joiden voittajat pääsevät kameroiden taakse valvojiksi.
PUHUVA KAMERA on saanut perinteisesti konservatiivisetkin mediat kriittisiksi. Sekä Daily Mail että Daily Telegraph uutisoivat aiheesta säikähtänein otsikoin. Times kysyi: Kuka valvoo valvojia?”
Internetpalstoilla puhuvia kameroita pidetään surullisina todisteina siitä, että sivistynyt kaupunkielämä on kuoleman kourissa. Demokraattista kaupunkisuunnittelua ajavan Women’s Design Servicen johtaja Wendy Davis haluaisi aivan toisenlaista politiikkaa.
“Sen sijaan, että investoimme teknologiaan, pitäisi investoida julkisen tilan parempaan suunnitteluun, kaikenlaisten viranomaisten läsnäoloon, tehostettuun valaistukseen sekä siihen, että marginalisoidut yksilöt saataisiin takaisin yhteisöön”, Davis kirjoitti kirjeessään sisäministeriölle.
Eeva Berglund