”Näin Tyynymiehen pari vuotta sitten Kansallisteatterissa, se oli voimakas kokemus. Tuntui, että sisällä tapahtui jotain suurta”, ohjaaja Annu Sankilampi sanoo. Nyt hän ohjaa Martin McDonaghin kirjoittaman Tyynymiehen Jyväskylän ylioppilasteatterille.
Teatteri ”Näin Tyynymiehen pari vuotta sitten Kansallisteatterissa, se oli voimakas kokemus. Tuntui, että sisällä tapahtui jotain suurta”, ohjaaja Annu Sankilampi sanoo. Nyt hän ohjaa Martin McDonaghin kirjoittaman Tyynymiehen Jyväskylän ylioppilasteatterille.
”Teksti käsittelee ihmisyyttä niin monella tasolla, etten osaa vieläkään pukea oivaltamaani sanoiksi. Tuskin koskaan osaankaan.”
McDonaghia aiemminkin näyttämölle työstänyt Sankilampi kertoo irlantilaiskirjailijan puhuttelevan humoristisen ahdistavalla tyylillään. Tyynymies on raju teksti. Se kertoo kirjailijasta ja hänen heikkoälyisestä veljestään, jotka ovat tutkintavankeudessa lastenmurhista.
Tapahtumapaikkana on poliisidiktatuuri, jossa lapsia on alkanut kuolla julmilla, kirjailijan pääosin julkaisemattomissa teksteissä kuvatuilla tavoilla.
Näytelmä käsittelee isoja asioita: sananvapautta, heikompiin kohdistuvaa väkivaltaa, sisarusten välistä rakkautta, huolenpitoa ja sen puutetta sekä vallankäyttöä. Päällimmäisin teema on vastuu sanoista.
”Se on vaikea kysymys. Kirjoitetun sanan vuoksi käydään uskonsotia, ja sanoilla voi kiihottaa ihmisryhmiä vastaan. Sananvapaus täytyy olla, mutta se ei saa johtaa sortamiseen. Sanoilla voi loukata, mutta tehdä myös hyvää. Sanojen mahti pitää ymmärtää ja sitä tulisi käyttää hyvin”, Sankilampi pohtii.
Jyväskylän ylioppilasteatterin Tyynymiehessä helpolla eivät pääse näyttelijät eikä myöskään yleisö. Lavastus on karsittu minimiin, jotta väkevät sanat pääsevät esille. Näyttelijät esiintyvät pyöreällä lavalla yleisön ympäröimänä, eivätkä pääse tilannetta pakoon.
”Näyttelijät ja yleisö ovat niin samassa tilassa ja hetkessä, että näytelmästä tulee paitsi yhteisöllinen, myös tunnustuksellinen tapahtuma.”
Sankilampi kertoo näyttelijöidensä reagoineen tekstiin vahvasti jo ensimmäisissä lukuharjoituksissa. Tyynymies vetoaa alkukantaisiin tunteisiin, pelottaa, ahdistaa ja vapauttaa samanaikaisesti.
Sankilampi uskoo näytelmän olevan ristiriitainen kokemus myös yleisölle.
”Tekstissä tapahtuu kauheita, mutta siinä on myös huumoria. McDonaghin näytelmät tuovat hyvin esille sen, että huumori on ainoa keino, joka mahdollistaa elämisen kaiken järjettömyyden keskellä”, Sankilampi sanoo.
Tyynymiehes, Jyväskylän ylioppilasteatteri, ensi-ilta 22.4. kello 19, muut esitykset 25.4.–17.5. Ikäsuositus 13 vuotta. Keskustelutilaisuus näytöksen jälkeen. Vieraana 25.4. kirjailija Keijo Siekkinen, 3.5. Pelastakaa Lapset ry & 10.5. Amnesty International.
Laura Haapala