Miksi Suomi vie Spike-ohjusten osia Israeliin?
Suomalainen puolustusteollisuus ei käy kauppaa Israelin kanssa, väitetään – olisihan asevienti konfliktipesäkkeeseen arveluttavaa.
Rauhanjärjestön selvityksessä tullihallituksen tietokannoista löytyi kuitenkin yli neljän miljoonan euron ohjusteknologiakauppa. Viime syksynä Sadankomitea teki selvitystä Suomen aseviennistä vuosina 1998–2007.
Rutiinomaisessa tullihallituksen tietokantojen tarkastuksessa paljastui laaja panssarintorjuntaohjuksien alihankinta Israelin aseteollisuudelle. Vuoden 2002 jälkeen käytyjen kauppojen arvo oli 4,14 miljoonaa euroa.
Puolustusministeriön virallisten puolustustarvikkeiden vientitilastojen mukaan Suomesta oli viety Israeliin vain 45 euron arvoinen näytevienti m-95-kenttäpullon juomaliitännästä. Panssarintorjuntaohjuksista ei puhuttu mitään. Tullihallitus kieltäytyi kommentoimasta ja pyysi kysymään vientivalvonnasta vastaavalta puolustusministeriöltä.
Lopulta puolustusministeriö kertoi kaupoissa olevan kyse suomalaisen Insta DefSec Oy:n alihankinnasta israelilaiselle Rafaelille.
Rafaelin omistaa Israelin puolustusministeriö, ja yrityksellä on yhteyksiä Israelin ydinaseohjelmaan. Tämän vuoden alkupuolella internetissä levisi yrityksen Bollywood-musiikkivideo, jolla se markkinoi ohjuksia Intiaan.
Insta on vienyt Rafaelille yli 200 lämpökameraa ja 3 000 hakupäänrunkoa. Ne ovat keskeinen osa kolmannen sukupolven Spike-panssarintorjuntaohjuksia, joita sojottaa myös musiikkivideon lavasteissa. Israel käytti Spike-ohjuksia muun muassa Libanonin sodassa vuonna 2006.
Kauppojen ansiosta Suomi nousi Israelin toiseksi suurimmaksi ohjusteknologian toimittajaksi heti Yhdysvaltojen jälkeen. Amnestyn helmikuussa julkaistu raportti listasi Suomen niinikään maan kymmenenneksi tärkeimmäksi puolustustarvikkeiden toimittajaksi.
Suomen viranomaisten mukaan Amnestyn raportti antaa sellaisen kuvan, että Suomi olisi toimittanut aseita Israelin armeijalle. Puolustusministeriö vakuuttaa, että kyse on ollut aseteollisuuden alihankinnasta. Suomesta viedyt osat on asennettu Puolan, Italian ja Espanjan armeijoille toimitettuihin ohjuksiin.
Rauhanjärjestöjen mukaan yhteistyö tukee Israelin aseteollisuutta taloudellisesti ja materiaalisesti. Asevientiä seuraavasta Rauhanliitosta huomautetaan, että asekauppa on aina poliittinen viesti.
”Se kertoo, että vastaanottajamaa katsotaan vastuulliseksi kumppaniksi”, toteaa Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
”Hyväksymme maan sotapolitiikan, myös palestiinalaisalueiden miehityksen ja armeijan kovat toimet palestiinalaisia vastaan.”
Tullihallituksen tilastojen mukaan tammikuussa, Gazan sodan käydessä kuumimmillaan, Israeliin vietiin 20 000 euron arvosta panssaroitujen ajoneuvojen osia. Ainakin aiemmin Patria Vehicles on tehnyt tuotetestejä israelilaisen Elbit Systemsin kanssa. Elbit on Tukholman rauhantutkimusinstituutti siprin mukaan yksi maailman suurimpia aseteollisuusyrityksiä 1,4 miljardin dollarin liikevaihdolla.
Laura Lodeniusta hämmästyttää, ettei edes Gazan sota saanut ulkoasiainministeriötä muuttamaan asevientipolitiikkaansa.
”Jo ennen viimeisintä Gazan konfliktia asekauppa Israelin kanssa aiheutti kritiikkiä ja eduskuntakyselyjä. Nyt on entistä ihmeellisempää, että Suomi ei lopeta asekauppayhteistyötä israelilaisten kanssa.”
Lue artikkelin pitkä versio Fifistä.
Rafaelin Intian promovideo
Sadankomitea: Suomen asevienti ja sotateollisuus 1998–2007. 96 s.
Jarmo Pykälä