Lukuaika: < 1 minuutti

Poliittinen siemen

Kansasin yliopisto Yhdysvaltain vilja-aitan keskeltä julkaisi huhtikuussa viimeisimmän tutkimuksen gm-viljojen toteutuneista sadoista. Sadot ovat olleet pienempiä kuin perinteisiä siemeniä käyttäen vaikka kasvualueet ovat olleet samat.

Kansasin yliopisto Yhdysvaltain vilja-aitan keskeltä julkaisi huhtikuussa viimeisimmän tutkimuksen gm-viljojen toteutuneista sadoista. Sadot ovat olleet pienempiä kuin perinteisiä siemeniä käyttäen vaikka kasvualueet ovat olleet samat.

Alan jättiläinen Monsanto reagoi tutkimustuloksiin ilmoittamalla, etteivät sen tuotteet itse asiassa olekaan optimoituja sadon määrään vaan Monsanton omalle Round-up-tuholaismyrkylle. Isommat sadot kuulemma ovat vasta piirustuspöydällä tai laboratoriossa.

Maapallon kasvavan väestön ruokkiminen ja ruokkimiseen keskittyvien yritysten kasvavat tuottovaateet luovat haasteita maataloussektorille. Kehitysmaita on vaadittu avaamaan peltonsa ja Euroopan unionia markkinansa gm-kasveille. Geenimuuntelun eturintamassa kulkevat Yhdysvallat kruununjalokivinään maailman suurimmat gm-viljoja tuottavat yritykset.

Gm-viljalle peltonsa valjastaneessa Pohjois-Amerikassa on ilmennyt useita tapauksia, joissa gm-viljojen ominaisuuksia on siirtynyt tahattomasti perinteisiin viljoihin. Luonto on toiminut luonteensa mukaisesti. Sateet, tuulet, linnut ja hyönteiset ovat sekoittaneet perimät. Kukaan ei osaa sanoa mitkä ominaisuudet gm-viljoista mahdollisesti leviävät luontoon. Samalla monet markkinoilla olevat viljat on varustettu niin sanotulla terminaattorigeenillä, joka estää kasvien siementen itämisen. Näin viljelijät joutuvat ostamaan joka vuosi uudet siemenviljat. Mikäli terminaattorigeeni leviää laajalti voivat seuraukset olla katastrofaaliset.

Norjan Huippuvuorille avattiin viime maaliskuussa kaikkien siemenpankkien äiti. Ikiroutaan louhittu ydinräjähdyksen kestävä tuomiopäiväholvi tarjoaa suojasataman ennen näkemättömälle määrälle maatalouskasvien siemeniä. Kasvien nooanarkki lastataan siltä varalta, että joskus jotain katastrofaalista tapahtuisi. Katastrofiin voi johtaa niin ilmaston lämpiäminen kuin lajien tuhoutuminenkin. Viljelykasvien geenimuuntelu voi pahimmassa tapauksessa tuhota monien kasvilajien luonnolliset kannat.

Vaikka tuomiopäiväholvin avajaiset noteerattiin kiitettävästi, on laitoksen rahoitus jäänyt vähälle huomiolle. Rahoittajien joukosta löytyvät gm-siemenbisneksen suurimmat yritykset, kuten yhdysvaltalaiset DuPont/Pioneer ja Monsanto sekä sveitsiläinen Syngenta.

Samalla kun yritykset rahoittavat tuomiopäiväholvia, ne lobbaavat markkinoiden avaamiseksi tuotteilleen lisäten samalla holvin tarpeelliseksi tekevän katastrofin mahdollisuutta. Pukit vartioivat kaalimaata.

Jari Tamminen