Lukuaika: 2 minuuttia

Kiva maa

Costa Rica lakkautti ensimmäisenä valtiona armeijansa 60 vuotta sitten.

Modernin Costa Rican synty perustuu vuonna 1948 käytyyn lyhyeen sisällissotaan. Sodan jälkeen väliaikaishallituksen johdossa toiminut José Figueres Ferrer päätti lakkauttaa armeijan. Päätös vahvistettiin vuoden 1949 perustuslaissa.

”Armeijan lakkauttaminen on merkittävin teko Costa Rican 1900-luvun historiassa. Se vei meidät toisenlaiselle tielle kuin alueen muut maat”, Costa Rican parlamentin varapuheenjohtaja Maureen Ballestero pohtii.

Figueres halusi lakkauttaa armeijan, koska hän näki sen olemassaolon pikemminkin uhkaavan kuin suojelevan kansalaisia. Costa Rican molemmissa naapurimaissa, Nicaraguassa ja Panamassa, jouduttiin kokemaan juuri se, mitä Figueres pelkäsi: maita johtivat vuosikymmenien ajan sotilasdiktatuurit.

Aivan kivuttomasti armeijattomaan aikakauteen siirtyminen ei onnistunut. Vuonna 1955 Nicaraguan aseistamat kapinalliset hyökkäsivät Costa Rican pohjoisosaan. Maa joutui mobilisoimaan 4 000-henkisen kansalliskaartinsa, joka torjui hyökkäyksen.

Sosiaalisesti Costa Rica poikkesi jo varhain muista alueen maista, sillä sinne syntyi hajautetun maaomistuksen ansiosta kohtalaisen vauras keskiluokka – yhteiskunta ei jakautunut jyrkästi eliittiin ja köyhälistöön kuten muissa Väli-Amerikan maissa. Costa Ricassa ei myöskään ole arvokkaita luonnonvaroja, joten se ei ole kiinnostanut valloittajia.

Nicaraguan sisällissota levisi myös Costa Rican alueelle. Ensin vasemmistolaiset sandinistit ja sitten Yhdysvaltojen tukemat contrat operoivat Costa Rican maaperältä käsin. Tässä mielessä maa ei onnistunut säilyttämään alueellista suvereniteettiaan sataprosenttisesti.

Maureen Ballestero kuitenkin korostaa, että Nicaraguan konflikti ei uhannut Costa Rican valtiollista itsemääräämisoikeutta. Hänen mukaansa armeijan perustamista uudelleen ei ole missään vaiheessa edes harkittu

”Rauhanaate on sisäistetty Costa Ricassa osaksi kansallista identiteettiä. Se on meille kansallisen ylpeyden lähde.”

Kun asevoimat eivät nakerra budjettia, rahaa jää käytettäväksi muuhun. Inhimillisen kehityksen indeksin mukaan Costa Ricassa on Väli-Amerikan maiden paras elintaso.

Costaricalaisilla onkin tapana sanoa, että opettajat ovat heidän sotilaitaan.

Juha Mäkinen

_______________

Naiskiintiö toimii

Costa Ricalla on yksi maailman naisvaltaisimmista parlamenteista. Vuoden 1949 perustuslaki toi mukanaan merkittäviä uudistuksia: Costa Rican naiset saivat sen myötä äänioikeuden.

Naisten edustus poliittisissa elimissä pysyi silti vuosikymmenten ajan matalana.

Costa Ricaan on luotu 1990- ja 2000-luvuilla kiintiöjärjestelmä edistämään naisten nousua päättäviin asemiin. Naisten osuus Costa Rican kansanedustajista on kasvanut vaali vaalilta. Tällä hetkellä parlamentin 57 jäsenestä 21 on naisia – osuus on noin 37 prosenttia, mikä on maailman yhdeksänneksi korkein lukema. Pohjoismaistakin taakse jäävät Norja ja Islanti.

Maureen Ballestero toteaa, että vaikka kiintiöjärjestelmässä on ongelmansa, sillä on onnistuttu muuttamaan koko poliittisen järjestelmän ajattelutapaa. Enää naisten nousu päättäjiksi ei ole kiinni vain yksittäisten vallanpitäjien suopeudesta.

Juha Mäkinen

_______________

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Juosten kustu

Ilmaus ”a la finlandesa” ilmestyi costaricalaisten sanavarastoon loppuvuodesta 2005. ”Suomalaisittain” toimitaan, kun hutiloidaan ja kiirehditään. Tehdään juosten kustua. Tuolloin, vuonna 2005, koko Instrumentariumin sotku Costa Ricassa paljastui.

Suomalaisen – sittemmin General Electricin ostaman – Instrumentariumin Costa Ricassa toiminut yhteistyökumppani myi vuonna 2003 Costa Ricaan 40 miljoonan euron arvosta sairaalatarvikkeita. Laitteet olivat ylihintaisia ja tarpeettomia. Lähes 10 miljoonaa euroa siirrettiin veroparatiisipankkitilille, mistä niitä ilmeisesti siirrettiin edelleen maan entiselle presidentille ja paikallisen kansaneläkelaitoksen korkeille virkamiehille.

Suomi tuki kauppaa myöntämällä joulukuussa 2001 kehitysyhteistyövaroista korkotukiluottoa Costa Rican ottamalle 32 miljoonan dollarin lainalle. Ulkoministeriö hyväksyi kaupan, vaikka sitä varoitettiin etukäteen epäselvyyksistä. Kiirettä oli pidettävä, koska vaurastunut Costa Rica ei tammikuusta 2002 alkaen enää olisi ollut korkotukikelpoinen maa.

Asiaa setvitään nyt oikeudessa Costa Ricassa. Suomessa keskusrikospoliisi ilmoitti syyskuussa epäilevänsä kolmea suomalaista Instrumentariumin entistä työntekijää törkeästä lahjuksen antamisesta ja törkeästä avustuspetoksesta.

Hanna Nikkanen

_______________

Costa Rican perustuslaki täyttää tänä vuonna 60 vuotta.

Juha Mäkinen

  • 7.10.2009