Öljy-yhtiöt väittävät suojelevansa ympäristöä, vaikka samalla ne torpedoivat ilmastolakikeskustelua. Kaiken allekirjoittaa myös Suomen Jorma Ollila.
Montaa mielenosoitusta ei ehditty järjestää ennen suunnitelmien paljastumista. Kiertue toteutetaan paljastumisesta huolimatta 18.8.–7.9.
API vetosi jäsenyhtiöihinsä, jotta nämä tukisivat mielenosoituksia muun muassa kannustamalla työntekijöitänsä osallistumaan niihin. Samalla monet API:n jäsenyhtiöt – myös Jorma Ollilan kipparoima Shell – vakuuttavat julkisuudessa kantavansa huolta ilmastonmuutoksesta ja tukevansa päästörajoituksia.
Greenpeacen Suomen viestintäpäällikkö Juha Aromaa pitää Ollilan asemaa ongelmallisena.
”API masinoi ihmisiä lainsäädäntöä vastaan Yhdysvalloissa, mutta sillä on merkitystä myös maan rajojen ulkopuolella. Se, että Shell on API:n jäsen, vie pohjan yhtiön hallituksen puheenjohtajan Ollilan ympäristönsuojelupuheilta. Vaikka Shell tiedotteessaan on sanoutunut irti API:n toimista, se jatkaa järjestön rahoittamista eikä ole eronnut siitä.”
API organisoi mielenosoituksia Energy Citizens -järjestön takaa. Rahoittamalla ja ohjaamalla järjestön toimintaa se hämärtää ja sotkee kansalaistoiminnan rajoja.
”API:n ja sen jäsenyhtiöiden pyrkimys piiloutua ihmisten taakse tekee kansalaisjärjestöjen toiminnan läpinäkyvyyden entistä tärkeämmäksi”, Aromaa toteaa.
Sananvapaus on demokratian kulmakivi. Mielenosoituksilla kansalaiset ja kansalaisjärjestöt voivat viestiä poliittisesti päättäjille ja yhtiöiden johdolle. Toisinaan vapaan tiedonvälityksen kanavaan syntyy häiriötiloja, toisinaan näitä häiriötiloja pyritään synnyttämään.
”On tärkeää, että myös ne joihin pyritään vaikuttamaan tietäisivät, ketkä ovat äänessä. Tämänkaltaisen toiminnan takia Greenpeace ottaa vastaan lahjoituksia ainoastaan yksityishenkilöiltä”, Aromaa lisää.
Jari Tamminen