Voimakalenteri: Hyvän kaverin Alex Katzin näyttelylle tarjoaa sarjakuva-antologia GlömpX.
Näyttely Alex Katzin työt tuovat ensimmäisenä mieleen amerikkalaiset sarjakuvat 1970-luvulta.
Vaikka Katzin tyyli ei itseäni varsinaisesti miellytäkään, erityisesti cut-out-patsaiden korostettu kaksiulotteisuus kiinnittää huomioni. Ne ovat kuin jättimäisiä paperinukkeja. Kun Katz puristaa patsaat litteiksi, hän pakottaa miettimään kuvataiteen kaksiulotteisiksi olemusta. Muka-kaksiulotteisten kuvien kääntöpuolet voivat tarjota paljon muutakin kuin odotetun kääntöpuolen. Näennäinen yksinkertaisuus jää ainoastaan ensivaikutelmaksi.
Hyvän kaverin Katzin näyttelylle tarjoaa sarjakuva-antologia GlömpX. Kokeilevaa kotimaista sarjakuvaa esittävä kokoelma keskittyy tällä kertaa kolmiulotteiseen sarjakuvaan. Tarjolla ei kuitenkaan ole 1980-luvulta tuttuja puna-viherlaseja.
Sarjakuvamedia rönsyilee suuntaan jos toiseenkin, raja-aitojakin tarkastellaan. Ajoittain leikittely kolmiulotteisuudella ei kuitenkaan tekijöitä oikein tunnu nappaavan, toisinaan se tyystin puuttuu.
Mutta ei se niin justiinsa ole. Puuttuvan ulottuvuuden voi loihtia stereoista, kirjan mukana näet seuraa myös äänilevy. Kokeellinen sekin.
Katsaus sarjakuvan tulevaisuuteen lupaa paljon, myös häröä. Nämä molemmat sukellukset sarjakuvaestetiikkaan ovat hylänneet tarinan ja se hieman nikotuttaa, sarjakuva on minulle ollut ensisijaisesti tarinankerronnan väline. Kiintoisaa ärsykettä verkkokalvoille on kuitenkin tarjolla koko rahalla.
An American Way of Seeing, Alex Katzin näyttely 31.5. asti Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella, ti–su 11–18.
Tommi Musturi (toim.): GlömpX. Huuda Huuda 2009. 168s.
GlömpX-näyttely kiertää parhaillaan Eurooppaa, Suomeen se saapuu syyskuussa Helsingin sarjakuvafestivaaleille & Muu Galleriaan.
Jari Tamminen