Teksti Henric Rönnberg
Octavian Bâlean voimakas kuvasarja iskee juuri sinne minne kuuluukin, palleaan.
Valokuvaaja Octavian Bâlean kuvasarja kertoo autioituneesta Rachisin kylästä Romanian Transilvaniassa ja työttömyydestä kärsivästä Bochumin kaupungista Saksassa.
Rachisin kaikki työikäiset ovat muuttaneet uuden tehtaan perässä toisaalle, ja Bochumin kaupungista Nokian tehtaan tarjoamat työpaikat ovat kadonneet.
Bâlea kuvasi Bochumissa islamilaisen yhteisön jäseniä vuonna 2010 ja tuo erittäin elävästi esiin ihmisten turhautuneisuuden ja voimattomuuden tunteen työttömyyden keskellä. Kuvissa henkilöt vaeltelevat toimettomina kaupungin kaduilla, istuvat mietteliäinä kahviloissa ja osallistuvat uskonnollisiin toimituksiin.
Vaikka ahdinkoa ja vaikeutta on ilmassa, voi kaiken sen keskeltä kuitenkin nähdä pienen pilkahduksen toivoa.
Kuvasarjan toinen osa on laajempi kuvaus Rachisin autioituneesta kylästä, joka sijaitsee Romanian Transilvaniassa. Kaupungin aavemaisuus suorastaan hyppää katsojan silmiin. Kylä on kuin keskiajalta ja koostuu ainoastaan viidestä eläkeikäisestä henkilöstä. Jokainen työikäinen on lähtenyt kylästä paremman elannon toivossa suurten tehtaiden perään.
Rachisissa ihmiset taistelevat elämästään ilman sähköä tai juoksevaa vettä. Kuvissa näkyvät pariin kertaan hevonen ja lehmä, jotka ovat kylän ainoat eläimet. Molemmat niistä ovat pelottavan laihoja. Myös vanhoja kenkiä myyvä mies nostaa esiin kysymyksen: kuka niitä ostaa?
Rachisin kylään postikaan ei tule perille, sillä kylässä ei ole kunnollista infrastruktuuria. Ainoa tie kylään on kävellä kymmenen kilometriä vaarallisen metsän läpi, ja susivaaran takia Bâlean opas on varustautunut kirveellä.
Kylän historiallisiin aarteisiin kuuluu noin 660 vuotta vanha kirkko, jota kylän asukkaat yrittävät yhteisvoimin suojella. Ilman nuorempaa sukupolvea sekin on ennemmin tai myöhemmin tuhoon tuomittu.
Mieleen pulpahtaa pakostakin ajatus, että Romanian valtio on vain törkeästi hylännyt asukkaat metsän keskelle.
Jäljelle jää roikkumaan kysymys siitä, mitä näille ihmisille tapahtuu. Onko talouskriisi ainoastaan yhteiskunnan tekosyy jättää vähäosaiset kokonaan huomiotta?
Näyttely 25.3. asti Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilassa Helsingin Kaapelitehtaalla, ti–su 11–18 & ke 11–20.