YleinenKirjoittanut mimosa lindstrom

Vaalien jälkeinen arki

Lukuaika: 3 minuuttia

Vaalien jälkeinen arki

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mimosa Lindström

Viime sunnuntaina Perussa jonotettiin uurnille. Maanantaina jotkut suunnittelivat muuttoa maasta.

Suomessa jyllää ja mylvii vaalitaistelu, mitä nyt näin tiedotusvälineistä puskevista uutisista voi todeta. Vaalimainontaa sabotoidaan ja turmellaan, ehdokkaiden kimppuun käydään ja sitä rataa. Ihan iloista on ollut kuitenkin huomata, että kansalaiset ovat tepastelleet ennakkoäänestyspaikoille vilkkaammin kuin edelliskerralla. Itsekin järjestin päiväretken suurlähetystöön ja tipautin ääneni laatikkoon viime viikolla. Ensi sunnuntaina sitten keräillään viimeisetkin liput laatikkoon ja päätetään kuka pääsee eduskunnan jakkaroille.

Politiikka käy tällä hetkellä kuumana myös täällä kaukana. Presidentistä äänestettiin Perussa sunnuntaina. Äänestysprosentti ja uinuvat äänestäjät eivät ole suurikaan huoli täällä. Suurin osa raahautuu uurnille, koska muuten valtio muistaa sakolla, jonka suuruus riippuu tuloista. Parempituloiselle 72:n solen (noin 18:n euron) suuruinen sakko ei paljon kivistä, jos laiskuus iskee, mutta köyhemmälle väelle 18:n solen (4,5 euron) sakko on iso lovi lompakkoon.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tämän vuoden vaaleissa ehdokkaita oli viisi. Heistä toiselle kierrokselle pääsivät sotilastaustainen nationalisti Ollanta Humala ja Perun entisen presidentin, ihmisoikeusrikkomuksista vuonna 2009 vangitun Alberto Fujimorin tytär Keiko Fujimori. Toisen kierroksen ulkopuolelle jäivät kauden 2001–2006 presidentti Alejandro Toledo, vahvan taloustaustan omaava Pedro Pablo Kuczynski (lyhyemmin PPK) sekä Luis Castañeda.

Vaalipäivä oli kuuma ja tiivistunnelmainen. Sen lisäksi, että perulaiset ajetaan äänestämään sakon uhalla, myös viinanjuonti laitetaan pannaan 48 tuntia ennen äänestyspäivää lopettamalla alkoholin myynti baareissa ja kaupoissa. Tai ainakin yritetään laittaa. Torstai-iltana taidenäyttelyn avajaisten jälkeen pyörähdimme baariin, jossa säntillisesti kyllä kuulutettiin varttia vaille 12 yöllä ettei juomia pian enää saa. Tämä tietysti ajoi ihmiset hamstraaman pöydän täyteen. Lauantai-iltana grillijuhlissa opin, ettei sääntö oikeasti ketään estä juomasta. Juomia hamstrataan ja lipitetään kotona, jonka lisäksi jotkin kaupat ja baarit rikkovat sääntöä huoletta 1800:n solen (440 euron) sakon uhasta huolimatta. Tällä ystäväporukalla on kuulemma tapana juopotella ennen äänestyspäivää ja sitten raahautua silmät punottaen uurnalle seuraavana päivänä.

Viininmyyjä Huaycanin pääkadulla vaalipäivänä.

Vaalipäivän jonotuksesta ja viikonlopun krapulasta on selvitty ja tulokset laskettu. Suurin osa tuttavistani ja ystävistäni täällä äänestivät PPK:ta tai Toledoa. Ja nyt osa heistä haluaisi poistua maasta. Ollanta Humalan äänivyöry provinsseista ja sisämaasta huolestuttaa. Erään mielipidekirjoituksen mukaan kansa pelkää militantti Humalan ajavan valtion sotilaallisen vallan alle. Kirjoituksen mukaan köyhä väestö, joka elää kaukana kaupungeista uskoo sokeasti Humalan lupauksiin kyseenalaistamatta mitään. Sama asia selvisi juteltuani alue Z:n yhteyshenkilömme kanssa. Sisämaan provinsseista ja etelästä Humalan suurin äänivyöry tuli. Moqueguan alueella Humalan äänestysprosentti oli hämmästyttävät 86,4% ja jopa Cuscossa 64,4%. Limassa luku oli vain 20% ja rapiat päälle. PPK johti Limassa (29,8%) ja Callaossa (30,4%). Keikon kannatus oli tasaisen vahvaa ympäri maata.

Totta on, että täällä köyhimmät ja kouluttamattomat ihmiset valitsevat ehdokkaansa perusasioihin nojaten. Kun Keiko Fujimori oli vierailemassa Huaycanissa, eräs nainen kertoi äänestävänsä Fujimoria siksi, että tämäkin on äiti. Eikä häntä voi tuosta perustelusta yhtään syyttää. Politiikan aktiivinen seuraaminen ilman pääsyä tedotusvälineisiin ja mahdollisesti myös ilman lukutaitoa ei paljon anna mahdollisuutta asioiden syvempään analysointiin. Välillä kun se tuntuu olevan hankalaa ihan lukutaidonkin kanssa, vaikka päivät toljottaisi lehtiä ja väittelyitä.

Kesäkuun viides päivä uurnille jonotetaan seuraavan kerran. Siihen asti kamppailu Humalan ja Fujimorin välillä käy kiivaana. PPK:n ja Toledon pettyneet kannattajat eivät varmasti päästä ehdokkaita helpolla. Nähtäväksi jää millaisia kertomuksia ja lupauksia täällä sadaan kuulla seuraavien viikkojen aikana.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Äänestys alkoi sunnuntaiaamuna kello kahdeksan ja jatkui kello neljään iltapäivällä. Jonot äänestyspaikoille olivat kymmeniä metrejä pitkiä ja kiemurtelivat korttelista toiseen. Jotkut jonottivat sanojensa mukaan kolmesta neljään tuntia.


Vaalimainoksia Javier Pradolla.