Kevään virheitä ihmeitä

Tältä näyttää puutarhurin keittiönpöytä. Kattoikkuna antaa valoa, joten tässä voi kasvattaa kurkun taimia (lasipurkissa). Etualalla on ylivoimaisesti helpoin kotikasvatettava kevään ilo: chiapusikko.

Olen laittanut chia-siemenet veteen ja ohueen multaan, niin että ne ovat koko ajan hieman kosteita. Alustana on pahvinen munakenno. Chia ei tarvi paljoakaan multaa, ja siemenissä on kaikki ravinteet, mitä pieni kasvusto tarvitsee. Itäminen lakaa melkain heti, ja tuollainen pikku kuska kasvaa vähän yli viikossa.

Chian taimet ovat terveellisiä, ja tuosta voi leikata päivittäin pienen kimpun vaikka leivän päälle ja mihin vaan pääruokaankin koristeeksi.

Chian ja Ressu-lelun takana on kaksi kahvipensasta, joista isommassa on marjojakin. Ne olen ostanut valmiina.

Tässä (yllä) ei kasva vesikrassia, vaikka heidän sirkkalehtensä siltä näyttävätkin. (”Sirkkalehdet” ovat vauvakasvin ensimmäisen vihreät kasvustot.) Tässä on tulossa tomaattia. Näitä pitää kohtapuoliin karsia rajusti ja istuttaa isompiin ruukkuihin. Aluksi tietenkin ihan pienet riittävät.

Tomaatti on ulos istutettavista kasveista hankalampia sikäli, että se tarvii lannoitusta, lämpöä ja valoa. Mutta hyvä uutinen: sisällä ja parvekkeella se voi menestyä oikein hyvin! Tietenkin helpommalla pääsee, jos ostaa valmiita taimia. Itse olen viljellyt tässä yhden pienen 1,50 e maksavan siemen pussin sen mukana tulleelle muovialustalle.

Riippuvat amppelitaimet maksavat 10–20 euroa toreilla kesän alkupuolella, mutta niistä saa yleensä heti kirsikkatomaattien satoa, ja ammattilaistarhurit ovat lannoittaneet ne valmiiksi. Hinta on kallis, mutta ne tuovat iloa ihan saman tien.

Tyypillinen aurinkoisen ikkunalaidan kasvusto. Edessä (vas.) oreganoa ja (oik.) paprikaa. Takana eri vaiheissa tomaattia, kurkkua ja lisää paprikaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Oreganon siemenet menivät hassusti kasvatuspussin toiseen reunaan , kun ensi kertaa kastelin kuivat siemenet. Se ei haittaa. Istutan ne pariin–kolmeen ruukkuun, kun taimet ne ovat vähän isompia.

Kuten kuvista näkyy, kasvit kasvavat hyvin erilaisissa astioissa. Kevään kotipuutarhuri voi istuttaa ensimmäisiä siemeniä mihin vaan: lasi- ja peltipurkkeihin, kahvi- ja teekupeihin, pikkuisiin muovipusseihin, tai metallisekoitepusseihin, kuten kahvi- ja teepaketteihin. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Pussieihin istuttaminen on kätevää, kun tilaa on vähän. Pyöreiden ruukkujen väliin jää turhaa tilaa,  mutta tarjottimelle voi panna kasan pusseja vieri vieressä.

Jotkut ahdistuvat kasvien merkitsemisestä. Pienille tikuille on kirjoitettava ”kurkkua” ja ”tomaattia”, mitä lie sinä onkaan, ja sitten on muka kirjoitettava aina uudelle tikulle kun kasveja siirtää isompiin ruukkuihin. Hui hai, sanon minä, ei tarvitse! kaikkia pieniä taimia kasvatetaan aluksi ihan samalla tavalla, ja vaikka niiden sirkkalehdet näyttävät samalta, ei ole mitään väliä mitä istutusalustoilla kasvaa.

Myöhemmin, kun kasveja siirtelee ruukkuihin, pitää muistaa, ettei tomaattia ja kurkkua pane samaan ruukkuun, mutta en usko, että kukaan tekisi sitä virhettä siksi ettei muka erota niitä toisistaan. Tomaatit ja kurkut ovat ihan eri näköisiä ja tuoksuisia, kun niiden varret ja lehdet kehittyvät. Demonstroin tätä myöhemmin.

Ruukkujen telineitä voi olla mitä vaan, josta kasvit ylettyvät valoon. Makuuhuoneessani väliaikaisratkaisuina ovat rappuset.

Tälle kasviraportille on luvassa jatkoa, jossa kerron miten taimet koulitaan, eli valitaan parhaimmat ruukkuun. Olen tosin siinä aika huono, minä haluan istuttaa heistä jokaisen, enkä meinaa pystyä heittämään yhtäkään pois.

Kommentoi Facebookissa
Ilona Iida Simes
Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.