Aatteellinen aikamatka

Lukuaika: < 1 minuutti

Aatteellinen aikamatka

Mary Wollstonecraft ja Henri Gregoire kohtaavat turkulaisessa näytelmässä.

”Avioliitto on laillistettua prostituutiota”, julisti Wollstonecraft. Samoihin aikoihin 1700-luvun loppupuolella ranskalainen pappi ja antirasisti Henri Gregoire kirjoitti pamfletteja sekä myöhemmin kirjoja tasa-arvosta. Hän myös vaikutti orjuuden lakkauttamiseen Ranskan siirtomaissa.

Syksyn aikana toisinajattelijat Wollstonecraft ja Gregoire tulevat tutuiksi monitaiteellisen ja -kielisen ryhmän Kolmas tila – Tredje rummet ry:n esikoisteoksessa Maan kellot. Turun Manillan lavalle astelee nykyajassa elävä Maria Andersson, joka matkaa ajassa taaksepäin 1700-luvun lopulle ja 1800-luvun alkuun kintereillään Suomen sodan sotilas ja urkuri Zakarias Mieskonen, jonka intressinä on Suomen ja hänen tarinansa sijoittuminen kaiken keskellä.

”Uskon, että ajassa on ihmisiä, jotka pystyvät ymmärtämään asian, muotoilemaan ajatuksen ja toimimaan”, käsikirjoittaja Seppo Parkkinen kertoo.

Parkkinen sanoo tutustuneensa Gregoireen ja Wollstonecraftiin 10 vuotta sitten, ja hän halusi yhdistää heidät samaan teokseen.

”Olen yleisesti ottaen kiinnostunut dokumentaarion, fiktion ja fantasian yhdistelemisestä. Maan kelloissa on iso paino ajatuksella, että päähenkilö luo fiktion. Se luo vapautta ja keveyttä.”

Maan kellot 1.9.–18.10. Turun Vanhalla viinatehtaalla Manillassa kello 19, sunnuntaisin esitykset kello 16.

Sanna Läylönen

  • 9.9.2009