Teksti Jari Tamminen
Saako puistoon asettaa Edward Snowden -patsaan? Entä mitä tapahtuu, kun se poistetaan? New Yorkissa päästiin todistamaan erikoista episodia aiheesta.
Maanantaiaamuna New Yorkin Fort Greene -puistossa oli esillä odottamaton komistus: Edward Snowdenia esittävä patsas.
Snowden-patsaan tekijän pysyivät nimettöminä, mutteivät sanattomina. Lausunnossaan he totesivat seuraavaa:
”Fort Greenen Prison Ship Martyrs -monumentti on muistomerkki sotavangeille, jotka menehtyivät Yhdysvaltain vapaussodan aikana. Me päivitimme monumentin kunnioittaaksemme niitä, jotka uhraavat vapautensa nousemalla nykypäivän tyrannioita vastaan. Olisi loukkaus monumentin muistamia henkilöitä kohtaan, olla kunnioittamatta tänä päivänä samojen arvojen puolesta tastelevia. Edward Snowden on taistellut tuodakseen esiin kansallisen tiedustelupalvelu NSA:n urkintaohjelma, jotka rikkovat perustuslain neljättä lisäystä. Aivan liian usein perustuslain kuvaamia ihanteita puolustavat henkilöt päätyvät vankilaan, eikä heitä kunnioiteta patsain.”
Edward Snowdenhan tunnetaan paljastuksista, joita hän teki liittyen Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuusviraston, NSA:n toimintaan. Paljastukset tehtyään hän pakeni Yhdysvalloista ja päätyi lopulta Moskovaan, jossa hän edelleen piilottelee kotimaansa viranomaisia.
Puolitoistametrinen rintapatsas näytti pronssiselta, mutta kuten niin usein, ulkonäkö petti. Patsas oli tehty Las Vegasissakin käytetystä keraamisesta materiaalista, josta saadaan tuotettua aitojen pronssipatsaiden näköisiä teoksia edullisemmin.
Kuten odotettua, viranomaiset eivät tästä omatoimisesta muistomerkistä perustaneet ja se poistettiin paikalta vielä maanantain aikana. Patsaan tehneet henkilötkin totesivat, että jatkoakin on jo suunniteltu: heillä on alkuperäinen muotti tallella ja 3D-tulostukseen kelpaavat mallinnukset olemassa. Seuraavaa aaltoa odotellessa voimme kuitenkin ilakoida newyorkilaisen The Illuminator -porukan (mahdollisesti spontaania) reaktiota: Valoheijasteista tunnettu porukka heijasti seuraavana iltana poistetun Snowden-patsaan paikalle kuvan siitä.
Voima haastatteli Illuminatorin taustavoimia hiljattain. Tämä haamupatsas istuu hyvin ryhmän toimintaan.
The Illuminator on löyhä aktivistien yhteenliittymä, jota kipparoi ja oli perustamassa Mark Reid. Ryhmän toiminta perustuu pakettiautoon integroidun projektorin ennakkoluulottomaan käyttöön. Tuolla Illuminatormobiililla ryhmä on heijastanut iskulauseita ja grafiikkaa eri rakennusten seiniin kymmenien mielenosoitusten yhteydessä.
Vuonna 2012 Reid osallistui Occupy Wall Street -ideatalkoisiin, jossa pohdittiin tapoja muuttaa mielenosoitus spektaakkeliksi. Kuvien heijastaminen seiniin ei ollut ideana uusi, mutta sen todettiin toimivaksi tuolloin.
”Olin käyttänyt heijastuksia muutamissa muissakin yhteyksissä ennen Occupy-liikettä. Mutta nyt idealle löytyi rahoittaja, mikä mahdollisti pakettiauton ja valotehoisemman projektorin hankinnan. Kokonaisuudessaan kalustolle kertyi hintaa noin 65 000 dollaria.”
Rahoittaja oli Ben & Jerry’s -jäätelöillä rikastunut Ben Cohen.
Vaikka Ben & Jerry’s tunnetaan reilun kaupan raaka-aineiden käytöstä, on tässä jotain ironistakin: iso osa Cohenin rahoista on peräisin kaupasta, jossa monikansallinen elintarvikejätti Unilever osti Ben & Jerry’sin. Unilever ja Cohen epäilemättä molemmat edustavat mitä suurimmissa määrin sitä rikkainta yhtä prosenttia.
Kuvien heijastaminen rakennusten seiniin ei ole varsinaisesti laitonta, mutta saattaa rikkoa kaupunkien asetuksia muun muassa valotehon osalta. Tämän seurauksena porukalle on lätkäisty ajoittain sakkoja, mutta ne kuuluvat toimenkuvaan. Isompia ongelmia on kuitenkin tullut muutamaan otteeseen.
Syyskuussa 2014 Illuminator-auto häiriköi New Yorkin Metropolitan Museum of Artin tilaisuutta, jossa juhlistettiin museolla lahjoituksen tehneitä Kochin veljeksiä. Heidät tunnetaan Yhdysvaltain rikkaimpina ja vaikutusvaltaisimpina ilmastonmuutoksen kieltäjinä sekä Teekutsuliikkeen tukijoina.
Projektoriautoa ei turvajärjestelyiden takia saatu pysäytettyä edes hetkeksi museon läheisyyteen, mutta ohi ajaessaan se kuitenkin heijasti hetkeksi viestin ”Koch = Climate Chaos” rakennuksen seinälle. Pian tämän jälkeen auto pysäytettiin ja tekijät pidätettiin.
”Tuo tapahtui viikkoa ennen People’s Climate March -tapahtumaa – johon osallistui lopulta 400 000 henkilöä. New Yorkin poliisi kyllä tuntee meidät ja uskon, että he hakivat vain tekosyytä takavarikoida kalustomme ennen tuota tapahtumaa. He takavarikoivatkin projektorimme, mutta eivät onneksi pakettiautoa – he eivät tienneet, että meillä oli myös varaprojektori. Sen turvin pystyimme osallistumaan Climate Marchiin ja heijastimme muun muassa grafiikoita Brooklyn Bridge -sillan rakenteisiin.”
Poliisi tiesi hyvin, ettei ryhmä rikkonut lakia, mutta silti meni pari kuukautta ennen kuin takavarikoitu projektori saatiin takaisin. Tekijöille puolestaan lätkäistiin syytteet laittomasta mainostamisesta – ne kuitenkin kaatuivat oikeudessa.
Vaikka heijastaminen Metropolitan-museon seinään ei itsessään onnistunutkaan kunnolla, pidätysten ansiosta tieto tempauksesta levisi laajalle. Teknisesti ottaen epäonnistunut tempaus kääntyi Illuminatorin kaikkien aikojen onnistuneimmaksi pr-voitoksi.
Reidin mukaan tärkein kamppailu käydäänkin usein mediassa ja kunnollinen dokumentointi on senkin takia Illuminatorin toiminnan keskiössä.
”Oikeastaan kyse on kuvaussessiosta. Paikalla olijat näkevät heijastuksen, mutta asettelemalla tekstin juuri oikeaan paikkaan saamme aikaiseksi ikonisia kuvia.”
Sama ikonisten valokuvien ottaminen oli listalla myöskin Fort Greene -puistossa. Vaikka aavemainen Snowden on jäänyt näkemättä kansan syviltä riveiltä, leviävät kuvat siitä verrattoman laajalle.
Vaikka patsas onkin poistettu ja sellaisena varmasti pysyykin, ei sen edustamaa ajatusta saa nitistettyä yhtä helpolla.