Natsit vittuun

Suomessa marssittiin rasismia ja rasisteja hyysääviä vastaan. Yksi presidentti piti puheen ja yhden puolueen edustaja perseili.

Melko tarkalleen vuosi sitten poliittista väkivaltaa ja terrorismia tutkiva Leena Malkki Helsingin yliopistolta kirjoitti aiheesta, joka on tänään mitä ajankohtaisin.

Viime vuosina on alettu kyseenalaistaa, onko Suomi enää mikään lintukoto tai pullonpohja. Osaltaan tähän ovat vaikuttaneet muissa Pohjoismaissa tapahtuneet terroriteot sekä Suomessa oleskelevien entistä tiiviimmiksi kehittyneet yhteydet jihadistiseen toimintaan.

Tukholman keskustassa joulukuussa 2010 tehdyn itsemurhaiskuyrityksen jälkeen presidentti Tarja Halonen totesi, että on enää ajan kysymys, kun Suomessa tapahtuu terrori-isku.”

Tarja Halonen puhui Senaatintorilla parillekymmenelletuhannelle kuulijalle. Olin kuvaamassa ja jouduin itse vahingossa kuviin. Kuva Henri Salonen.
Tarja Halonen puhui Senaatintorilla parillekymmenelletuhannelle kuulijalle. Olin kuvaamassa ja jouduin itse vahingossa kuviin. Kuva Henri Salonen.

On vaikea nähdä rasismin ja väkivallan nimeen vannovan, kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen tilaisuuden yhteydessä tapahtunutta poliittisesti motivoitunutta henkirikosta muuna kuin terrorismina. Varsinkin kun kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun ko. järjestön jäsenet rehaavat – porukalla on kontollaan kaasuiskuja, puukotusta sun muuta.

Poliittisesta väkivallasta on kuitenkin melko turha puhua ilman, että mietitään syitä siihen. Yksi Malkin esittämistä syistä poliittiselle väkivallalle jäi erityisesti pyörimään päähän.

Taloudellinen eriarvoisuus on Suomessa lisääntymässä ja Suomen talousnäkymiä pidetään huonoina. Poliittinen väkivalta ei vaikuta korreloivan suoraan tilastollisesti mitattavissa olevan eriarvoisuuden vakavuuden tai esimerkiksi bruttokansantuotteen kanssa, vaan paljon merkittävämpää on kokemus epäoikeudenmukaisuudesta ja erityisesti tilanteen muuttuminen siten, että se synnyttää kokemuksen epäoikeudenmukaisuuden pahentumisesta.”

Perusporvarihallitus ei ole tuloeroja tasannut ja eriarvoisuus porskuttaa ja voi Suomessa hyvin vuonna 2016. Tätä vasten on jotenkin irvokasta, että maamme hallituksen ministereitä oli mukana eilisessä mielenosoituksessa. Mielenosoitukset ovat perinteisesti olleet viestintäkanava niille, joilla ei yksin ole valtaa. Ministereillä jos keillä sitä valtaa piisaa.

Huomion arvoista on myös se, että Peli poikki -mielenosoitus ei ollut kohdistunut ainoastaan niitä muutamaa kymmentä vastarintaliikkeen natsia tai satunnaisia Rajat kiinni- ja Suomi ensi -vastaan. Poliitikkojen hiljaisuus on tarjonnut rasismin ja uusnatsiliikkeen kasvulle otollisen maaperän. On aika rikkoa hiljaisuus ja tehdä selväksi, että järjestäytyneelle rasismille ei ole Suomessa sijaa!”, tapahtuman Facebook -sivulla kirjoitetaan. Ja siellä te ministerit vaan otitte selfieitä – tekisitte mieluummin työnne kunnolla.

Palefacen ja Loldiers of Odinin yhteisesiintymiset jatkuivat Peli poikki -miekkarissa. Häiriköiden Spektaakkeligaalassa ensi esityksensä saanut Emme suostu pelkäämään (Loldiers Anthem) raikasi ja pellet, no, pelleilivät. Nämä pelleille taannoin lahjoittamani PACE-liput ovat muuten löytäneet hyvän kodin itselleen.
Palefacen ja Loldiers of Odinin yhteisesiintymiset jatkuivat Peli poikki -miekkarissa. Häiriköiden Spektaakkeligaalassa ensi esityksensä saanut Emme suostu pelkäämään (Loldiers Anthem) raikasi ja pellet, no, pelleilivät. Nämä pelleille taannoin lahjoittamani PACE-liput ovat muuten löytäneet hyvän kodin itselleen.

Presidentti Halosen pidettyä puheensa Tuomiokirkon portailla Loldiers of Odinit kertoivat hänelle vitsi. Se kuuluu seuraavasti:

Kysymys: Kuinka monta natsia tarvitaan hehkulampun vaihtamiseen?
Vastaus: Ei yhtään. Natseja ei tarvita yhtään mihinkään.

Eduskunnassa on muuten yksi puolue, joka ei edellytä ehdokkailtaan sitoutumista rasismin vastaisuuteen. Se puolue istuu hallituksessa. Sen lisäksi, että Perussuomalaiset eivät ole saaneet missään vaiheessa harjattua rasistisia edustajiaan, niin muut hallituspuolueet eivät ole tässä suurempaa ongelmaa nähneet.

Mikäli esimerkiksi pääministeri Sipilä oikeasti olisi huolissaan rasismista, niin hänellä kyllä olisi keinot puuttua siihen.

Itse olen useimmiten samaa mieltä äkäisen kissan kanssa. Niin myös tällä kertaa.
Itse olen useimmiten samaa mieltä äkäisen kissan kanssa. Niin myös tällä kertaa.

Ja aivan kun ei riittäisi, että persut hyysäävät niitä rasistejaan, puolue jopa kannusti omat edustajat trollamaan rasismin vastaiseen mielenosoitukseen. Voiko touhu enää röyhkeämmäksi mennä?

Persunuorten puheenjohtaja kertoi pari päivää sitten, että puolueen suunnalta oli tullut toive, että hän osallistuisi tähän miekkariin.

”Pyydettiin osallistumaan meiltä huomiseen ’Peli poikki’ -miekkariin. Kaikki tehtävät ei oo aina yhtä miellyttävän tuntuisia, mutta kun puolue kysyy niin velvollisuus kutsuu”, Tynkkynen kirjoitti Facebookkiin.

Lopulta Tynkkynen kavereineen saapui miekkariin supersankareiksi naamioituneina ja he jakoivat Perussuomalaisten nuorten logolla varustettuja pillejä pahaa-aavistamattomille mielenosoittajille (onneksi kovinkaan moni ei edes tunnista tuota logoa). Tynkkynen ja kaikki puolueet olivat täysin tietoisia siitä, että mitkään puoluepoliittiset viestit ja tunnukset eivät olleet tervetulleita tilaisuuteen. Tätä oli toivonut myös natsin tappaman Jimi Karttusen perhe. Mutta näinpä vaan perussuomalaiset onnistuivat jälleen haistattamaan paskaa rasismin vastustamiselle.

Kuten Suvi Auvinen kirjoitti Voimaan: ”jos se näyttää ankalta ja kuulostaa ankalta, niin Sebastian Tynkkynen on rasisti.”

Auvinen totesi hyvin tästä Tynkkysen ja persu-jugendin tempauksesta tuoreeltaan Twitterissä: ”Toi persunuorten pillitempaus on sama kuin jos mä menisin jakamaan rasisteille suomenlippuja ja sit olisin et HÄHÄÄ teillä oli astalot.”

Sebastian Tynkkynen on jälleen saavuttanut haluamansa ja päässyt parrasvaloihin. Se, että hän tuli samalla kusseeksi omiin (ja puolueensa) muroihin ei vissiin häntä haittaa. Yllättävän vähän se myöskään puoluetta haittaa.

En voi muuta kuin kysyä, kuinka te kehtaatte ja kyllähän te kehtaatte.
En voi muuta kuin kysyä, kuinka te kehtaatte ja kyllähän te kehtaatte.

Miekkarin yhteydessä käytiin myös keskustelua valtiollisten symbolien soveliaisuudesta. Monille esimerkiksi Suomen lippu itsessään edustaa sortavaa koneistoa, eikä ole nähtävissä missään olosuhteissa positiivisessa valossa. Monelle lippu itsessään puolestaan on nautraali ja se halutaan ottaa takaisin rasistisilta ääliöiltä. Itse kallistun tähän jälkimmäiseen ajatukseen ja tässä on mielestäni ensiluokkainen esimerkki siitä, kuinka otamme symbolimme takaisin. Näiden rintanappien kuvitus laitettiin vapaasti jakoon ja kuka tahansa voi käydä lataamassa sen itselleen ja pistää askarrellen. Itse ainakin ajattelin pistää Häiriköt-päämajan rintanappikoneen käyntiin heti huomenna.

Nyt jokainen askartelemaan.
Nyt jokainen askartelemaan.