”Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista. Meidän pitäisi olla esimerkki muulle maailmalle, myös Trumpille”, Mick Scheinin, yksi #resistgag-mielenosoituksen järjestäjistä toteaa.
Scheinin on sosiaalista vaikuttamista tekevän M4ID-yrityksen luova strategisti. Useimmiten M4ID:n projektit suuntautuvat Suomen rajojen ulkopuolelle, mutta Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä ja tapaamisen nostattama mediahuomio tarjoavat mahdollisuuden herätellä keskustelua Trumpin hallinnon naisien oikeuksia loukkaavasta politiikasta niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin.
Erityisesti Trumpin niin sanottu gag rule -asetus aiheuttaa mittaamatonta tuhoa Yhdysvaltain kehitysyhteistyöhankkeiden kautta sekä myös kotimaassa.
Gag rule, eli suukapulamääräys estää lääkäreitä ja terveydenhoitohenkilökuntaa antamasta sukupuolineuvontaa ja esimerkiksi edes mainitsemasta abortti-sanaa. Vaikka määräys ei vaikutakaan Suomeen suoraan, niin vaikuttaa se välillisesti kaikkiin.
”Tehtävämme on auttaa heikoimmassa asemassa olevia luovin keinoin. Toimintamme keskittyy tavallisesti Afrikkaan ja Intiaan, mutta välillä pitää toimia siellä missä ongelman syy on”, Scheinin perustelee jalkautumista Helsingin kaduille.
M4ID toteuttaa parhaillaan perhesuunnitteluun liittyvää #Formnigani-hanketta Keniassa, eli sikäli #Resistgag jatkaa tuttua teemaa. #Formnigani-mielenosoitus Nairobissa esitti kysymyksen siitä, kuinka erilaista harjoitettu perhepolitiikka olisi, mikäli miehet voisivat tulla raskaiksi. Helsingissä sama kysymys osoitetaan suoraan Trumpille.
Helsingissä järjestettävä #Resistgag-mielenosoitus poikkeaa muotonsa puolesta perinteisistä mielenosoituksista ja marsseista. Kyseessä on ehkä enemmänkin mielenosoitukselta muotonsa lainannut performanssi. Se, että mielenilmaus ei ole muodoltaan aivan perinteinen ja sisältää elementtejä, jotka ovat enemmän tuttuja performanssitaiteen ja teatterin puolelta, ei tarkoita sitä, etteikö asia olisi vakava ja viesti mietitty.
”Tiedämme esimerkiksi Keniassa saadun kokemuksen perusteella, että vähän luovempi lähestyminen toimii. Elämme huomiomaailmassa, ja jos haluaa huomiota, oli se sitten perinteisessä tai sosiaalisessa mediassa, täytyy tehdä jotain kiinnostavaa. Pelkillä faktoilla ei pitkälle pötkitä”, Scheinin selittää prosessia, jossa kiinnitetään ensin yleisön huomio ja sen jälkeen aletaan tarjoamaan enemmän faktoja ja tutkittua tietoa.
M4ID ei ole yksin huoliensa kanssa ja Suomessa esimerkiksi Väestöliitto on ilmaissut syvän huolensa gag rulen kaltaisesta politiikasta.
”Abortin vastainen politiikka toimii juuri toisin, kun sen oletettu tarkoitus on: Abortteja ehkäistään parhaiten tarjoamalla ehkäisypalvelua ja tietoa seksuaalisuudesta. Perhesuunnitteluklinikoiden joutuessa sulkemaan ovensa, lisääntyvät ei-toivotut raskaudet ja samalla mitätöidään vuosikymmenten edistysaskeleet lisääntymis- ja äitiysterveydessä sekä lasten terveydessä. Kärsijöinä ovat useimmiten kehitysmaiden köyhät tytöt ja naiset, joiden palvelut ovat olleet järjestöjen varassa”, Väestöliiton kansainvälisen kehityksen yksikön johtaja Elina Korhonen linjaa.
Englantilaisen International Planned Parenthood Federation -järjestön mukaan Trumpin politiikka on aiheuttanut jo arviolta 20 000 raskauteen liittyvää kuolemaa, 4,8 miljoonaa ei-toivottua raskautta ja 1,7 miljoonaa vaarallista aborttia.
”Jos välittää edes nimeksi naisten oikeuksista, väestönkasvusta tai inhimillisestä kärsimyksestä, Trumpin politiikka on järjetöntä”, Scheinin summaa Yhdysvaltain nykyhallituksen linjauksista.
Tämä Trumpin hallinnon linjaus ei ole yllättävä siinä mielessä, että republikaanipresidentit Ronald Reaganista alkaen ovat harjoittaneet saman suuntaista politiikkaa. Tämä presidentillinen asetus on aina yksi ensimmäisistä asioista, jonka virkaan astuva republikaanipresidentti tekee. Samoin virkaan astuva demokraattipresidentit ovat ensitöikseen kumonneet sen.
Donald Trump kuitenkin poikkeaa edeltäjistään siinä, että kuten kaikki muukin hänen tekemisensä on suunnatonta, niin myös tämän naisten alistamisen kanssa hän menee pidemmälle. Aikaisemmin nämä rajoitukset eivät ole ulottuneet Yhdysvaltojen rajojen sisäpuolelle, mutta nyt kaikkien liittovaltion rahoituksella toimivien terveysklinikoiden pitää rajoittaa perheneuvontaa rahoituksen loppumisen uhalla. Nämä klinikat ovat juurikin yhdysvaltalaisen yhteiskunnan viimeinen turvaverkko, jotka tarjoavat terveyspalveluita niille, joilla ei ole varaa ostaa niitä yksityisiltä palveluntarjoajilta.
Olisi tietysti mahdollista sanoa, että on vain reilua, että Yhdysvaltain ulkomailla ajama politiikka vaikuttaa myös oman maan kansalaisiin. Tämä olisi kuitenkin typerää. Yhdellä väärällä ei kumota toista ja naisten sorron ulottaminen myös oman maan kansalaisiin on kaikilla mittareilla tarkasteltuna hirvittävää ja aiheuttaa tarpeetonta tuskaa ja kärsimystä.