Luke Skywalker, jihadisti

On käsittämätöntä, että jälleen kerran kansalaiset on altistettu elokuvateattereissa jihadiaan käyvien terroristien ylistämiselle. Onneksi me Häiriköt-päämajassa tiedämme paremmin, emmekä lankea propagandaan.

Luke Skywalker on uskonnollinen fanaatikko, fundamentalisti, joka heti jihadinsa ensimetreillä syyllistyi säälimättömään joukkomurhaan. Tämä totuus tuntuu jäävän huomaamatta useimmilta kansalaisilta sekä toimittajilta. Julkisuudessa hänet esitetään sankarina ja pelastajana, jopa messiaanisena hahmona, vaikka selvästi hän on kaikkea muuta kuin sitä. Vaikka valtamediaa ei #totuus kiinnosta, on onneksi myös meitä kriittisiä tarkkailijoita.

Skywalkerin matka jedien uskonnollisen fundamentalismin ytimeen oli nopea. Hän oli sosiaalisesti syrjäytynyt maalaispoika, joka oli vasta hiljattain unelmoinut pääsystä Imperiumin sotilasakatemiaan. Epäonnistuttuaan tässä hankkeessa hän päätti kostaa pettymyksensä ja heittäytyi jedimestari Obi-Wan Kenobin retkueeseen. Obi-Wan hyödynsi katkeran maalaistollon frustraatiot ja patoumat ja aivopesi nuorukaisen alta parsekin.

Luke Skywalkerin tie terroristisolun jäseneksi seuraa uskollisesti tohtori Anthony Stahelskin Journal of Homeland Securityssä kuvaamaa polkua. Stahelskin mukaan radikalisoituvat terroristit usein:

Tulevat perheistä, joissa isä on poissa tai poissaoleva (X)

Kokevat vaikeaksi muodostaa sosiaalisia suhteita kodin ulkopuolella, työpaikalla tai koulussa (X)

Kokevat vetoa sellaisia ryhmiä kohtaan, jotka tarjoavat hyväksyntää ja yhteenkuuluvuutta ja korvikkeen puuttuvalle perheelle (X)

Ei ole merkityksetöntä, että Stahelskin kuvaama radikalisoitumisen polku on kuin suoraan Jeditemppelin kääröistä ja toimintaohjeista. Kolmisenkymmentä vuotta ennen Luke Skywalkerin huijaamista joukkoihinsa jedit Obi-Wan Kenobi ja Qui-Gong Jinn riistivät Luke isän, Anakin Skywalkerin, äidiltään. Sopii kuvaan, että Kenobin ensivaatimus Luke Skywalkerille oli jättää perheensä. Luke vastusteli ajatusta hylätä iäkkäät setänsä ja tätinsä keskelle karua autiomaata, mutta kuin sattumalta nämä harmilliset sukulaiset teurastettiin Luken osoitettua kiintymyksensä heihin. Sattumaako? Enpä usko!

Luken kyseltyä Kenobilta biologisesta isästään jedimestari puolestaan valehteli nuorelle oppipojalleen isän olevan kuollut – ja vielä usutti poikaa hyökkäämään kuolleeksi väitetyn isänsä kimppuun. Onko tämä tervettä ja tasapainoista?

Hetki sitten tämä mies luovutti alaikäiselle tappavan aseen ja kannusti tätä tekemään isänmurhan. Nyt hän valmistautuu itsemurhaiskuun jotta tuo alaikäinen poika jatkaisi väkivallan tiellä. Eikö kukaan voisi soittaa lastensuojeluun?
Hetki sitten tämä mies luovutti alaikäiselle tappavan aseen ja kannusti tätä tekemään isänmurhan. Nyt hän valmistautuu itsemurhaiskuun jotta tuo alaikäinen poika jatkaisi väkivallan tiellä. Eikö kukaan voisi soittaa lastensuojeluun?

Asioituaan rikollisten salakuljettajien kanssa Skywalker ja Kenobi kohtasivat järjestäytyneen yhteiskunnan edustajan Darth Vaderin. Kenobi päätti uhrata itsensä marttyyrina, jotta nuori Skywalker radikalisoituisi entisestään. Suunnitelma onnistui ja pian Kenobin itsemurhan jälkeen Skywalker tuhosi tuon yhteiskunnan symbolin, Imperiumin tukikohdan. Siinä ohessa hän murhasi kaikki tukikohdassa sisällä olleet sadattuhannet työntekijät, virkamiehet ja vierailijat. Osoittiko nuori jedi katumisen merkkejä riistettyään uskomattoman monta henkeä? Ei tippaakaan. Sen sijaan hän häpeilemättä vokotteli omaa siskoaan.

Vaikka Kenobi ei ehtinyt opettamaan Skywalkeria pitkään, onnistui hän kylvämään radikalismin siemenen nuoreen mieleen. Tätä opetusta jatkoi Skywalkerin seuraava opettaja, jedimestari Yoda. Osana koulutusta Yoda jopa pakotti Skywalkerin symboliseen itsemurhaan – huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena Skywalker leikkasi näyssä itseltään pään poikki ja samalla hävitti entisen minänsä rippeetkin. Jäljelle jäi ainoastaan kostoretkellä laukkaava kiiluvasilmäinen fanaatikko.

Taiteilijat usein näkevät maailmasta myös sen, mikä jää suurelta yleisöltä huomaamatta. He voivat auttaa muita ymmärtämään, että Stormtrooperien aseet ovat rauhanaseita. 
Taiteilijat usein näkevät maailmasta myös sen, mikä jää suurelta yleisöltä huomaamatta. He voivat auttaa muita ymmärtämään, että Stormtrooperien aseet ovat rauhanaseita.

Mutta Imperiumihan oli paha, te sanotte. Höpsistä-pöpsistä. Imperiumi oli ainoa keino päästä eroon nepotistisesta demokratian irvikuvasta joka tunnettiin nimellä Galaktinen tasavalta. Ihan tosissaanko väitätte demokratiaksi sitä, että kuningattaret valituttavat itsensä ”kansanedustajiksi”, ja kyllästyttyään tähän pukuparaatiin nimittävät omat kaverinsa seuraajikseen samalla kun Kauppaliitot ja teknounionit määräävät politiikan suunnan? Ei, Galaktinen tasavalta oli loukkaus kaikkia maailmankaikkeuden tasavaltoja kohtaan. Tästä moraalisesta rappiosta kertoo myös tasavallan innokkuus ottaa sotilaikseen kokonainen orjarotu, joilla ei ole ihmisoikeuksia eikä vapaata tahtoa – kloonisodat oli ytimestään mädäntyneen tasavallan viimeinen kuolonkorahdus.

Moraalittomien poliitikkojen lisäksi tuossa mädässä ytimessä vaikutti myöskin tuttu uskonnollisten soturien lahko, joka ei maallisia neuvoja kuunnellut. Uskonnollinen fundamentalismi ei koskaan ole hyvä vaihtoehto, kun yhteiskuntamalleja tarkastellaan, uskokaa pois.

Kertoo todellakin paljon jediritareista, että he eivät suvainneet muita tulkintoja uskonnostaan. Heillä oli ainoa oikea tulkinta Voimasta ja he julistivat välittömästi fatwan vääräuskoisiksi katsomilleen sitheille. Jedioppilaatkin ehdollistettiin sokeaan tottelevaisuuteen (edellä mainitun opin mukaisesti) erottamalla nämä vanhemmistaan ja sukulaisistaan jo taaperoiässä, jotta tulevien jedien uskollisuus lahkoa kohtaan olisi vankkumaton.

Samoin taaperoiässä aloitettiin jedioppilaiden sotilaskoulutus oikein lasermiekoin. Kuka kehtaa väittää uskonnollisen kiihkon vallassa taistelevia lapsisotilaita moraalisesti hyväksyttäväksi vaihtoehdoksi?

I.M.P.S-dokumenttielokuva esittää todellisen kuvan Imperiumista, joka toi järjestyksen galaksiin ja turvasi rauhaa rakastavien veronmaksajien arkisen aherruksen.

Jedilahkon vangiksi jäänyt Anakin Skywalker, Luken isä, yritti toimia moraalisesti kestävällä tavalla tilanteessa, jossa hänelle esitetyt fundamentalistiset vaatimukset olivat murskaavat: kielto pelastaa orjuudessa viruva äitinsä, kielto yhteisestä elämästä rakastamansa naisen kanssa ja lukuisat epäinhimilliset säännöt tukahduttavat Anakin Skywalkerin henkisen kasvun ja estävät tätä kohtaamasta omia tunteitaan. Tuntevan olennon sijaan jediseurakunta halusi itselleen kenraali Skywalkerin – tehokkaan tappokoneen – ja sai haluamansa.

Tämä Skywalkerin sielusta käyty kamppailu kääntyi lopulta fundamentalismin tappioksi, mutta hinta siitä oli Anakinille suunnaton. Hän oli henkisesti ja fyysisesti rikki päästyään vihdoin irti lahkon kynsistä.

Rimpuiltuaan vapaaksi kultin kuristavasta otteesta Anakinin onnistui lopultakin toteuttaa ennustus ja palauttaa tasapaino Voimaan. Tasapainon palautuminen tapahtuu ISIS-mäisen jediseurakunnan hävityksen myötä – edes jedien palvoma jumaluus ei selvästikään hyväksynyt heidän toimintatapojaan. On kohtalon ivaa, että Anakin Skywalkerin poika Luke Skywalker jäi lahkon viimeisten edustajien virittämään ansaan ja herätti tämän murhanhimoisen kultin jälleen henkiin.

Uudessa Star Wars – Voima herää -elokuvassa katsojat saavat seurata tämän järkyttävän tapahtumasarjan seurauksia. Onko rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto? No ei ole. Tämä tuskin tulee yllätyksenä meille, jotka ymmärrämme jedien synkän salaisuuden ja näemme totuuden häpeilemättömän propagandistisen kuvaston läpi.

Mikäli Star Warsin ovat jääneet katsomatta, mutta ajatus noin 12 tuntia pitkästä elokuvamaratonista vaikuttaa ahdistavalta ajatukselta, niin olisiko näppärämpää katsoa koko roska yhdellä kertaa. Kaikki kuusi aiemmin julkaistua Star Wars -elokuvaa yhdessä paketissa? Säästät kymmenen tuntia aikaa katsomalla kaikki kerralla. Näppärää, eikö?!