Aikamme kuva

Ministeri antoi Suomi-palkinnon hallitusta kritisoineelle Jani Leinoselle. Hienoa.

Jani Leinonen sai erityisen ansioituneiksi katsotuille taiteilijoille myönnettävän Suomi-palkinnon. Hurraa, Häiriköt-päämaja onnittelee!

Tuunatuista taideteoksista ja raastuvalla uhkailevien kirjeiden kehystämisestä muistettu Leinonen pysyi linjassa ja korjaili myös tätä kirjettä. Leinonen myös teki kiitospuheessaan tiettäväksi palkinnon myöntäjää kohtaan tuntemansa tyytymättömyyden:

”Kun toisella kädellä annetaan ja toisella kädellä otetaan, mietin surumielisenä, miksi juuri minulle nyt annetaan. Olenko väärällä puolella piikkilanka-aitaa, jota Suomessa ollaan rakentamassa ihmisten välille? Mutta koska tuo reilut 21 000 euroa on niin houkutteleva summa, olen keksinyt kymmeniä perusteluita sille, miksi minun tulee ottaa tämä palkinto vastaan. Rahan sumentamassa mielessäni loogisin on se, että olen viime vuosien ajan pyrkinyt taiteellani kannustamaan ihmisiä taisteluun kaikenlaista epäoikeudenmukaisuutta, korruptiota ja syrjintää vastaan. Se että saan tämän palkinnon täytyy siis olla kannustus jatkaa tätä taistelua – vaikka vastustajamme olisivatkin ne, jotka tämän palkinnon jakavat.”

Leinonen myös korjasi palkintoon liittyneen kunniakirjan vastamaan todellisuutta hieman paremmin.

Ja näin. Parilla sanalla ministeriön myöntämä Suomi-palkinto muuttui ministerin ja ministeriön työtä kritisoivaksi taideteokseksi.
Ja näin. Parilla sanalla ministeriön myöntämä Suomi-palkinto muuttui ministerin ja ministeriön työtä kritisoivaksi taideteokseksi.

Häiriköt-päämaja aloitteli vuotensa tekemällä Leinosen kanssa Vuosi vaaleista -teossarjan, joka juurikin kritisoi tämän nykyhallituksen touhuja. Se, että hallitus palkitsee omia toimiaan kritisoivan taiteilijan on tietenkin nähtävänä hienona asiana (vaikka palkitut lienee valittu ministeriössä virkamiestyönä). Yleisellä tasollahan Sipilän hallitus ei ole kunnostautunut kritiikin vastaanottamisessa, mikä tekee tästä tunnustuksesta (ehkä) vieläkin arvokkaamman.

”Olen asunut Suomessa koko ikäni, miltei 40 vuotta. Matkustan paljon, mutta vasta viime vuosina minusta on ruvennut tuntumaan kotimaassani kuin olisin ulkomailla. Koen asioita ensimmäistä kertaa. En ole ennen viime kuukausia koskaan elänyt maassa, jossa valtion vaikutusvaltaisin ihminen yrittää vaientaa ne, jotka esittävät kritiikkiä häntä kohtaan. En ole ennen viime vuosia koskaan elänyt maassa, jossa hallituksen harjoittama politiikka on niin rasistista, synkkää ja epäinhimillistä, että se saa myös kaiken valtion tekemän hyvän, kuten tämän Suomi-palkinnon, näyttämään vain hallituksen tahriintuneen kuvan kiillottamiselta – vaikkei se sitä todellisuudessa olisikaan.”

Maaliskuussa, päivälleen vuosi eduskuntavaalien jälkeen kommentoimme SSS-hallituksen tekemisiä. Sittemmin porukka on vaihtunut hieman, mutta SOS-hallitus ei näytä sen paremmalta.
Maaliskuussa, päivälleen vuosi eduskuntavaalien jälkeen kommentoimme SSS-hallituksen tekemisiä. Sittemmin porukka on vaihtunut hieman, mutta SOS-hallitus ei näytä sen paremmalta.

Leinosen Tottelemattomuuskoulu-näyttely oli auki vielä tämän vuoden tammikuussa. Vuosi 2016 oli Leinoselle hieno vuosi.

”Koska Suomi-palkinnon jakaa Suomen valtio, tarkemmin Opetus- ja kulttuuriministeriö, koen sen edustavan myös niitä kenen käsissä valta Suomessa nyt on, hallituspuolueita, ministereitä, ja kenen etuja he nyt ajavatkin. Ottaessani palkinnon vastaan voin luvata vain tekeväni parhaani, ettei tämä palkinto vaikuta kykyyni olla kriittinen niitä kohtaan, joilla on valtaa. Kiitos.”
Odotamme siis jatkoa innoissamme. Ja koska Häiriköt-päämajan homma on tietää asioita, voin paljastaa, että jänskää on tälläkin rintamalla tulossa.

Jani Leinonen: Power Teos nähtävissä vielä tänään ja huomenna Zetterberg Galleryssä, osana Tony's Back! -näyttelyä. Vahva suositus.
Jani Leinonen: Power
Teos nähtävissä vielä tänään ja huomenna Zetterberg Galleryssä, osana Tony’s Back! -näyttelyä. Vahva suositus.