Aarteita onnekkaille Ikeasta

Teksti Häirikkö

Sisustuksen halpahalli alkoi leikkimään katutaiteen kanssa. Ja katutaiteilija Ikean kanssa.

Pari viikkoa sitten kirjoitin siitä, kuina Ikea oli tuomassa markkinoille katutaideaiheisia julisteita. Ihan kaikki eivät siitä innostuneet ja hieman falskiltahan tuo minunkin mielestä vaikutti.

Lopulta nuo julisteen saapuivat Ikean hyllyihin 1. huhtikuuta. Hintaa on vajaa kymppi per juliste, joten tuskin julisteiden myynnillä katetaan edes niiden suureellista lanseeraustilaisuutta. Ehkä ne kannattaa laskea ihan kokonaisuudessaan firman markkinointiponnisteluksi.

Itseäni voimakkaammin noihin julisteisiin reagoi katutaiteilija Hende.

”Kampradin kioskilla on ollut vuosien varrella monenlaista likapyykkiä pestävänään. Pyykkikorista löytyy mm. lapsityövoimaa ja alipalkkausta, suunnitelmallista veronkiertoa ja salaisia säätiöitä, sekä muutenkin kyseenalaisia toimintamalleja. Näistä syistä johtuen asioin itse mieluimmin missä tahansa muualla. Katutaiderahastus antoi inspiraation ja päätin osallistua kampanjaan omilla ehdoillani.”

Hende oli yhteydessä tänne Häiriköt-päämajaan ideansa kanssa ja hyvältähän se vaikutti. Pomputtelimme ajatuksia ja mietteitä ja taiteilijan konsepti sementoitui: Tarkoituksena oli siis maalata Ikea-aiheinen katutaideteos, kuvata se, teettää kuvasta julisteita, lyödä ne rullalle ja salakuljettaa Ikean myymälöihin. What’s not to like?

Projekti toi heti suorilta mieleen sen kerran, kun Banksy ja Danger Mouse tekivät parodiaversioita Paris Hiltonin esikoislevystä. Banksy leikkasi ja liimasi kansivihkosen uusiksi ja DM teki levystä huuruisen jumittavan miksauksen, jossa sekoitettiin levyn biisejä ja sitaatteja Hiltonilta. Nuo levyt kaksikko sitten sujautti ihan oikean näköisiin pahvikansiin ja salakuljetti levykauppoihin pahaa-aavistamattomien kuluttajien ostettavaksi.

Jotkut pöhköt niitä ilmeisesti palauttelivatkin kauppoihin. Fiksummat pitivät aarteesta kiinni – nykyään moisesta saa pulittaa melkoisesti.

Samoin mieleen tuli suorilta The Yes Men -ryhmän Mike Bonannon varhainen Barbie Liberation Organization -tempaus, jossa hän salaliittolaisineen osti lelukaupoista puhuvia Barbie- ja G.I. Joe -nukkeja. Seuraavaksi he vaihtoivat nukkejen puhelaatikot siten, että rankat G.I. Joe -sotilaat kyselivät shoppailuhaluisten perään ja Barbie-nuket vaativat lisää verta pakkiin. Nämä tuunatut nuket sitten salakuljetettiin takaisin lelukauppoihin hämmentämään kuluttajia.

Eikä tässä välttämättä tarvitse edes mennä merta edemmäksi kalaan. Edesmennyttä Suosikki-lehteä parodioinut Suosikki-zinekin löysi tiensä kauppojen lehtihyllyihin – salakuljetettuna.

Erittäin hyvässä seurassa Hende, siis.

Kuinka Henden Ikea-projekti sitten eteni? Sulavasti, mitä nyt pääsiäisen rajoitetut aukioloajat hieman sotkivat. Hende teki sitä, missä Hende on hyvä ja maalasi yllä nähdyn teoksen. Teos kuvattiin ja Häiriköt sponssasi julisteiden painatuksen. Hende väänsi julkat rullalle ja kiikutti Espoon ja Vantaan Ikeoiden julistehyllyihin.

Jokainen juliste numeroitiin sekä varustettiin asiaan kuuluvilla viivakoodeilla ja muilla asiaan kuuluvilla. Tarkka kuvaus projektin vaiheista ja toteutuksen dokumentaatio löytyy taiteilijan omasta blogista.

Miten sitten määrittelisimme sen, että Hende salakuljetti julisteen Ikea-myymälöiden Ikea Art Event -hyllyihin? Voisiko tuota tekoa kutsua käänteiseksi varkaudeksi? Myöhemmin tehdyssä tarkastuksessa kävi ilmi, että ainakin julistepötköt ovat kadonneet hyllystä, eikä kaupalta ole soiteltu vihaisena taiteilijan peräänkään. Tästä voimme arvella, että julisteet ovat saattaneen päätyä – toivottavasti hyviin – koteihin. Ja toivottavasti onnekkaat omistajat tajuavat pitää aarteistaan kiinni.

Ja jäihän kritiikin kohde Ikeakin tästä voitolle: Kassaan on kilahtanut myyntitulot julisteista. Toivottavasti inventaarion yhteydessä sentään joku joutuu raapimaan päätään.