Kirjoittanut Jari Tamminen

Sampsa Katutaiteinen

Lukuaika: 2 minuuttia

Sampsa Katutaiteinen

Katutaiteilija Sampsa tekee taidetta, jonka tarkoituksena on kaataa laki.

Kesällä 2012 Helsingin katukuvaan ilmaantui poikkeuksellista katutaidetta: työt muodostivat poliittisen kokonaisuuden. Sähkökaapeissa ja kivijaloissa vaadittiin muun muassa Lex Karpelan kaatamista sekä kaupan keskusliikkeiden monopoliaseman purkamista ja kyseenalaistettiin Töölönlahden rakennuskaava.

Sampsaksi esittäytyvä taiteilija ei halua julkisuuteen omalla nimellään. Taiteilijanimensä hän on lainannut kalevalaisen runouden Sampsa Pellervoiselta, joka kylvää sammon murusista maan kasvillisuuden, metsät, suot, ahot ja kivikot. Myös katutaiteilija Sampsa tavoittelee konkreettisia muutoksia.

”Katutaiteessa on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen, suoraan kommentoimiseen. Katutaide voi toimia yhteiskunnallisen keskustelun ja muutoksen katalyyttinä”, Sampsa toteaa.

Vaikka kaikki Sampsan työt on tehty sapluunoin, niiden kirjo on melkoinen. Osa tuotannosta on maalattu muutamassa minuutissa suoraan kiinteään pintaan, esimerkiksi sähkökaappiin. Osa puolestaan on maalattu etukäteen työhuoneella esimerkiksi rakennustelineiden suojamuoville ja seinälaatoille.

”Rakennustyömaiden suojamuoville tekemäni työt olivat numeroituja ja tarkoitettu pois kerättäviksi. Tein niitä ensimmäisessä aallossa useita kymmeniä ja kiinnitin niitä sähkökaappeihin ympäri Helsinkiä. Muutamassa päivässä melkein kaikki niistä oli kerätty talteen”, Sampsa kuvaa toimintaansa.

”Jäljistä päätellen ne oli pääasiassa irrotettu varovasti ja ehjinä, toivottavasti ne löysivät itselleen hyvän kodin.”

Kaikki työt eivät kuitenkaan ole helposti irrotettavia. Yksi Sampsan ensimmäisistä kohteista oli helsinkiläisen mbar-ravintolan terassi. Hän maalasi terassin seinään Lex Karpela -teoksen, joka oli kooltaan reilut kaksi metriä kanttiinsa.

”Mbarin verkkosivuilla ilmoitetaan, että se on alusta, joka tarjoaa erilaisille kulttuurillisille toimijoille tilaa vallattavaksi. Se on myös toistuvasti esitellyt katutaidetta seinillään. Verkkosivuilla kuitenkin unohdetaan mainita, että tästä vallattavasta tilasta pitää maksaa.”

Lex Karpela -teos peitettiin välittömästi. Tilalle tuli viinimainos, joka oli tehty sapluunagraffitin näköiseksi.

”Tämäkin kaupunki on täynnä tekopyhiä paskiaisia. Jos olisin jäänyt kiinni mbarin terassia maalatessani, ravintoloitsijan olisi sentään itse pitänyt nostaa syyte minua vastaan saadakseen korvauksia. Se olisi kyseenalaistanut heidän kulttuurillisen asemansa, kukaan ei käskenyt heitä peittämään työtä”, Sampsa sanoo.

Lex Karpela -teoksen tavoite on kuitenkin paljon yhden baarin toiminnan kyseenalaistamista laajempi. Päämäärä on tiedostojen luvattomaan jakamiseen netissä varsin kovakouraisesti puuttuvan niin sanotun Lex Karpela -lain kaataminen.

Maaliskuusta 2012 alkaen kansalaiset ovat voineet tehdä aloitteita lainmuutoksista sillä edellytyksellä, että saavat aloitteen taakse 50 000 henkilöä. Sampsan tavoite on kaataa Lex Karpela Avoin ministeriö -yhteisön avulla. Se on vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys, joka auttaa muotoilemaan kansalaisaloitteita.

”Me elämme elämämme horroksessa omia kengänkärkiä tuijotellen. Oletamme aina, että on jonkun muun homma korjata epäkohtia. Tämä ei tietenkään ole toivottava tila.”

Näyttely 49 999 Helsingin Jätkäsaaren L3-galleriassa 28.11.–9.12. Näyttely on osa Lens Politica -festivaalia.

Jari Tamminen