Seinäjokelaisen poliitikon siirtyminen Perussuomalaisista Liike Nytin riveihin nostaa oikeistopuolueiden yhteisiä linjoja kiinnostavasti esiin.
Piia Kattelus-Kilpeläisen siirtyminen Liike Nytin ehdokkaaksi herättää kysymään, mitä perusteita yhteistyökumppaniensa valitsemiselle Hjallis Harkimo asettaa. Harkimo on vasta saanut kiemurreltua itsensä irti (ehkä) venäläisistä oligarkeista, kun hän kutsuu puolueeseensa seinäjokelaiasen poliitikon, joka on liputtanut täysin avoimesti Lapuanliikkeen ja sen perinnön vaalimisen puolesta.
Loppuvuodesta 2020 Kattelus-Kilpeläinen julisti Twitterissä, että ”tulevana vuonna perussuomalaisuudesta tulee niin trendikästä, että lapuanliikkeen väreissä voi nauttia Bulevardilla maitokahvit ilman mellakkaa”. Lapuanliike oli avoimen fasistinen hanke, joka tavoitteli 1920-30-lukujen taitteessa aseellista vallankumousta.
Heinäkuussa 2022 Kattelus-Kilpeläinen kuitenkin sai lähtöpassit Perussuomalaisista. Kenties hän nyt toivoo, että liikenyttiläisyydestä (onko tämä edes sana?) tulee niin trendikästä, ettei avointa fasistisuutta tarvitse piilotella. Ennen tätä, vuonna 2020 Kattelus-Kilpeläinen olikin eroitettu määräaikaisesti poliisin virasta koska hänen kirjoittelut yhdessä miehensä kanssa omistamassaan Seinäjokinen-lehdessä ovat olleet jokseenkin hapokkaita. Kattelus-Kilpeläisen puoliso Sami Kilpeläinen toimii Seinäjokinen-lehden päätoimittajana. Kattelus-Kilpeläisen määräaikaisesta virasta erottamisesta tekemän valituksen kaaduttua Korkeimmassa hallinto-oikeudessa hän erosi itse virastaan vuonna 2022.
Jotta Lapuanliikkeen fanittaminen ei jäisi pelkästään idean tasolle, pyörittää Kattelus-Kilpeläinen miehensä kanssa myös Sinimusta.fi-verkkokauppaa, josta voi ostaa Lapuanliikkeen väreissä olevia vaatteita ja krääsää. Kenties kaupan valikoimana lisätään jatkossa myös Liike Nyt- ja Jokerit-tuotteita.
Nuo samat värit, sininen ja musta ovat muuten myös läsnä vuonna 2021 käynnistetyssä, avoimen fasistisen Sinimusta liike -puoluehankkeen nimessä.
Vuonna 2021 Kattelus-Kilpeläinen nousi valtakunnallisiin otsikoihin myös taisteltuaan määrätietoisesta vegaanista ruokaa vastaan. Hän ilakoi onnistuttuaan torjumaan Seinäjoen nuorisovaltuuston edustajien ehdotuksen siitä, että lukiossa voisi tarjota vegaanista ruokaa niille nuorille, jotka vegaanista ruokavaliota noudattavat. On kaikkien kannalta hienoa, että lopulta järki voitti Seinäjoella ja Kattelus-Kilpeläinen kumppaneineen hävisi tämän väännön. Liike Nytin tirehtööri, Hjallis Harkimo muuten kertoi marraskuussa 2021 ET-lehdessä olleensa kolme ja puoli vuotta vegaani, jolloin ”oli hemmetin hyvä olo ja painokin tippui”. Nähtäväksi jää, nouseeko Kattelus-Kilpeläinen seuraavassa puoluekokouksessa taistoon vegaanista vaihtoehtoa vastaan.
Ovatko ajatukset ongelma vai se, että ne sanotaan ääneen?
On tietenkin nostettava hattua sekä Perussuomalaisille että Pohjanmaan poliisilaitokselle siitä, että ne ovat todenneet Kattelus-Kilpeläisen näkemysten olevan yhteensovittamattomissa demokraattisen yhteiskunnan sekä valtion väkivaltamonopolia käyttävän poliisin tehtävien kanssa. Toisaalta molemmille tahoille voisi esittää kysymyksen siitä, että eivätkö Kattelus-Kilpeläisen näkemykset olleet ongelma ennen kuin ne nousivat julkisen huomion kohteiksi. Samaa fasistista fantasiointia sieltä Pohjanmaan suunnalta on kuulunut jo hyvän aikaa, ja taatusti paikalliset ja työkaverit ovat saaneet kuulla niitä ennen valtakunnallista huomiotakin.
Että oliko synti taas kerran se, että menee sanomaan ajatuksensa ääneen väärässä seurassa, eivät ne ajatukset sinänsä?
Olipa taustalla mitä tahansa, niin eittämättä tämä Kattelus-Kilpeläisen siirtyminen Liike Nytin riveihin asettaa Hjallis Harkimon puoluehankkeen jännittävään valoon. Liike Nyt sai alkunsa talous- ja arvoliberaalinakin hankkeena, joka ainakin julkisuudessa pysyi etäällä Harkimon poliittisen kodin, kokoomuksen kypäräpappiosastosta. Eli sellaista unelmaa menestyksestä ja talouden rattaiden raksutusta ilman painolastia kansallismielisestä ja konservatiivisesta oikeistosta, jonka perintöön tosiaan tuo mainittu Lapuanliike ja sitä seurannut Isänmaallinen kansaliike IKL kuuluvat. Tunnetusti puolueprojektit kuitenkin sakkaavat ilman kannatusta ja ilmeisesti Pohjanmaan protestiäänet houkuttavat sen verran, että Harkimon hanketta sopii edustaa myös Lapuanliikkeen väreissä.
Mutta onko tämä sittenkään niin omituinen avaus? Ehkä siirto on sikäli ymmärrettävä, että eipä Harkimo ole yhteistyökumppaniensa kanssa niin tarkka ole ennenkään ollut. Myös Vladimir Putinin lähipiiri on sopinut (rahoineen) kaveriksi. Tuo Jokerien ja ologarkien kanssa kähmiminen on vaan pysynyt – jotenkin oudosti – riittävän etäällä Harkimon puolueprojektista ja sikäli Liike Nyt on säästynyt hämmästyttävän hyvin Harkimon itäbisneksien kerrannaisvaikutuksilta. Kenties Harkimoiden toimistolla on todettu, että on aika lopettaa teeskentely nyt, kun Hjalliksen poika Joel Harkimo on hypännyt Liike Nytin ohella näkyvästi myös Jokeri-suhmurointeihin. Että mitäpä sitä piilottelemaan turhia. Toki äänestäjän kannalta tämmöinen avoimuus on aina ihan hyvä hommeli.
Yhtä onnellista perhettä?
Jotenkin sopivasti tämä Kattelus-Kilpeläisen siirtymä ajoittui melko likelle Wille Rydmanin siirtymää. Kokoomuksessa jo nuorisojärjestöstä saakka todella ronskin laidan linjaa vetänyt Rydman ilmeisesti muodostui taakaksi puolueella ja hänet siirrettiin hieman politiikan ulkopuolisista syistä sivuun.
Ainakin sosiaalisen median keskusteluissa Rydmanin poliittisen uran jatkoa veikkailtiin Liike Nytin tai Perussuomalaisten suuntaan. Pian hän uuden poliittisen kodin löysikin Perussuomalaisista.
Ehkä tämä karuselli tekee ainakin sen selväksi, että näissä kolmessa puolueessa arvot ovat monin osin jiirissä ja että erot löytyvät lähinnä painotuksista tai kenties siitä, miten niitä ajatuksia tuodaan julki. Nyt tosin julkiset roolit menevät hieman sekaisin, kun Liike Nyt saa edustajan, joka on haaveillut fasistisesta menosta ja Perussuomalaiset puolestaan edustajan, jonka puku istuu moitteettomasti.
EDIT: Tarkennettu Piia Kattelus-Kilpeläisen erottaminen poliisin virasta määräaikaiseksi ja irtisanoutuminen virasta omatoimiseksi 31.7.