IDA HO -työryhmä on koetellut teatteri-ilmaisun rajoja ja vähitellen siirtynyt teatterin tuolle puolen. Ryhmä määrittelee tutkivansa esiintymisen ja olemisen taajuuksia. Tällä kertaa ryhmän tutkimukset tapahtuvat hyvinvointi–spalta muotonsa lainanneessa tilassa, jossa kokijalle tarjotaan rajatiedosta, uskomushoidoista ja tosimaailman hulluudesta ideansa lainanneita hoitoja.
Tarjolla on muun muassa ebola–viruspistoksia, jotka parantavat kaikista taudeista, ja Bifrost–sateenkaarisiltaterapiaa. Palveluihin kuuluu myös ajankohtainen Suomi sata -luksushoitopaketti, joka sisältää muun muassa Koivuniemen herran vierailun. Ja voi olla, että kaikki Yellow Moment Magic –hoidon tilanneet eivät ymmärrä viittausta kultaiseen suihkuun.
MISSÄÄN EI OLE mitään järkeä, paitsi että on. Ida Ho -työryhmä kertoo, mistä Helsingin Vallilaan sijoittuvassa performatiivisessa aktiossa nimeltä Anu’s Spa on kyse.
”Tämän produktion ensimmäinen idea oli, että ihmiset tavoittelevat hyvää oloa itsensä ulkopuolella olevalla – esimerkiksi vaihtoehtohoidoilla. Kävin Tallinnassa kylpylässä, jossa tarjottiin Kauneus minussa ja James Bond -hoitoja. Kysyimme itseltämme, mitä niillä haetaan. Henkisyys on nykymaailmassa hyvin materialistista, ja Lidlistäkin saa joogamattoja ja –housuja”, kertoo työryhmän jäsen Thomas Hamberg.
Anu’s Spassa kokija on itse työryhmän yksilöllisen huomion kohteena ja joutuu kohtaamaan maailman sekä itsensä ehkä tunnistettavina, mutta samalla myös vääristävän peilin kautta.
”Ihmiset eivät useinkaan ajattele kauhean pitkälle, mitä ottavat vastaan. Ei pidä kyseenalaistaa pelkästään sitä, mitä tarjotaan, vaan myös se, mitä otetaan vastaan. Humpuukiahan tämä kaikki on, vaikka varmasti jotkut myös ihan vilpittömästi tarjoavat yksisarvishoitoja”, Satu Mäkinen toteaa.
”En suhtaudu aggressiivisen kriittisesti vaihtoehtohoitoihin, enemmänkin uteliaan huvittuneesti. Minua kiinnostaa se, kuinka esimerkiksi ihmisten hätää voidaan hyväksikäyttää. Käy vaikka katsomassa Valkoisen Liekin Voima –sivua: siellä myydään seitsemänsadan euron yksisarviskouluttajapakettia. Kyllä mä vakavasti uskon, että sen ostavat ihmiset saavat jotain siitä – en tosin tiedä mitä”, sanoo Hamberg.
”Koska tämän uushenkisyyden ympärillä on iso bisnes, mekin avaamme nettikaupan. Sieltä voi ostaa merkityksellisiä höyheniä ja ebola-rentoutusta ja muuta. Henkisyydestä on tehty kulutustavara, josta valitaan itselle sopivat palaset ja tehdään siitä statement. Sitten sitä henkisyyttä julistetaan jollain tiibetiläisellä kellolla”, ryhmän kolmas jäsen Irene Kajo kertoo.
VAIKKA IDA HON ote on tukevan absurdi, ei se tarkoita, etteikö asia olisi vakava. Absurdi on vain sopiva kieli kuvaamaan tätä yhteiskuntaa. Koko ryhmä toteaa yhteen ääneen, ettei näitä teemoja olisi mitään järkeä käsitellä ilman karnevalismia.
”Karnevalismi on se meidän juttu – ylhäisen alentaminen ja groteski estetiikka. Ilman sitä tämä olisi sitä pateettista soopaa, joka täyttää teattereiden isot näyttämöt”, Kajo aloittaa.
”Kielemme on absurdin surrealistinen. Ironian ja satiirin avulla asiat voi viedä niin pitkälle, että joutuu miettimään, saako tälle edes nauraa”, Mäkinen jatkaa.
”Että naurattaisi, mutta ei ole varma, kehtaako”, Hamberg päättää.
ANU’S SPAN NIMESSÄ on ilmeinen väärinlukemisen vaara, eikä tämä ollut vahinko. Sivun linkki lähtikin villisti kiertämään sosiaalisessa mediassa. Ryhmän tavoitteena ei kuitenkaan ole saada suuria yleisöjä vaan luoda suuria tunteita sille yleisölle, joka heidät löytää.
”Se, mitä sosiaalisessa mediassa leviää meeminä ja leikkinä, on kevyttä. Hoidot, joita tarjoamme, ovat se itse asia. Emme tee kokemusesityksiä, joissa vaan silitellään katsojaa”, Mäkinen kertoo.
”Olin erityisen ilahtunut, kun Punk in Finland –palstalla spekuloitiin, olemmeko me oikeita ihmisiä. Olemme koetelleet soveliaisuuden rajoja ennenkin, mutta nyt ainakin tiedämme, että tämä menee yli jostain kynnyksestä. Karnevalismissa on aina se kevyt ja vakava puolensa. Anu’s Spahan ei kannata tulla pelkästään viihtymään. Kyllä osa täältä varmaan lähtee pahastuneina”, Kajo uskoo.
Anu’s Spa, Eurantie 8–10, Helsinki. Ryhmähoitopäivät 7., 8., 12. ja 19.9. sekä 6. ja 7.10.