Samalla, kun julkinen tila kaventuu, vartijoiden määrä ja valta kasvaa. Muistaako kukaan vartioida vartijoita?
Vantaan Myyrmäen juna-aseman ja Myyrmanni-kauppakeskuksen edustalla kuvattu video muistutti kahdesta ajankohtaisesta aiheesta: rasismista suomalaisessa yhteiskunnasta ja vartijoiden asemasta muuttuvassa yhteiskunnasta.
Videolla valkoihoinen mies haukkuu, kiroilee ja pahoinpitelee tummaihoista miestä bussipysäkillä. Sivullisen kuvaamalla videolla näemme, kuinka (haalareista päätellen) Turvatiimin järjestyksenvalvojat saapuvat paikalle – ja poistavat pahoinpitelyn uhrin paikalta. Samalla humalainen pahoinpitelijä jatkaa uhrinsa haukkumista.
Olisin kiinnostunut kuulemaan Turvatiimin kommentin tapahtuneesta. Videon perusteella emme voi arvioida, kuinka tilanne alkoi tai päätyi, mutta ainakin ensitöikseen vartijat nappasivat kiinni uhrista, eivätkä mitenkään kommentoineet pahoinpitelijän olemista.
Abderraouf Rouabehin kuvaama video julkaistiin RASMUS-verkoston Facebook-seinällä.
Kirjoitin vartijaväkivallasta vuonna 2011 haastateltuani vartijoita aiheesta muutamaan otteeseen. Haastatellut olivat työssään todistaneet vartijoiden väkivaltaista käytöstä – ja myös itse käyttäytyneet tarpeettoman väkivaltaisesti. Haastattelussa nousivat esiin myös vartijakunnassa(kin) esiintyvät rasistiset asenteet.
Vartijoiden käytöksen seuraaminen ja siihen puuttuminen ei ole mitenkään merkityksetöntä. Suomessa on väkimäärään suhteutettuna melko vähän poliiseja ja vartijoiden määrää on lisätty poliisien määrän supistuessa. Viime vuosina on myös tehty avauksia joidenkin poliisin toimien siirtämisestä vartijoiden vastuulle.
Poliisin tehtäviä vartiointiliikkeille siirrettäessä olisi hyvä muistaa, että poliisien kontrolli on tarkempaa ja poliisit toimivat virkavastuulla. Ja kyllä poliisinkin toiminnasta kritisoitavaa löytyy.
Haastattelin artikkelia varten myös Timo Kerttulaa, joka on väitellyt vartijoista ja järjestyksenvalvojista julkisen vallan käyttäjinä. Tuolloin Kerttula toimi Securitaksen hallintopäällikkönä ja sittemmin hän on siirtynyt sisäasiainministeriön palvelukseen. Kerttula totesi yhteiskunnan muutoksesta seuraavaa:
”Muutos johtuu kaupunkitilan kehittymisestä, ei niinkään halusta siirtää poliisin tehtäviä vartijoille. Suomessa oli 1980-luvun alussa yksi kauppakeskus, ja nyt niitä on 70. Ihmisten vapaa-ajanvietto on siirtynyt tilaan, joka perinteisesti on ollut vartijoiden pelikenttää. Sen pelikentän koko on nyt kasvanut huimasti.”
Samalla, kun kaupunkeihin rakennetaan kauppakeskuksia, julkinen tila muuttuu puolijulkiseksi. Vartioimisliikkeet eivät tästä kehityksestä ole vastuussa, mutta yhteiskunnan olisi hyvä käydä keskustelua kehityksen muassaan tuolista muutoksista. Ja pohtia hartaasti, kuinka tehtävistään suoriutuvat henkilöt, joiden vastuulle järjestyksen valvominen annetaan. Ja kuinka puututaan epäonnistumisiin, jollaisena videolla näkyvät tapaus näyttäytyy.
”Alkujaan järjestyksenvalvojat ovat olleet tiloissa, joihin ihmiset menevät vapaaehtoisesti, vaikka työväentalon tansseihin. On yhteiskunnallisesti ihan eri juttu, kun rupeamme pistämään järjestyksenvalvojia tiloihin, joissa ihmiset viettävät aikaansa ja asioivat päivittäin,” Kerttula jatkoi.
Muun muassa VR:n Rautatieasemalla työskennellyt vartija kertoi osallistuneensa itsekin kiinnotettujen pahoinpitelyihin.
”Rautatieaseman Elielinaukion puoleisella seinustalla on tila, jossa on hakattu paljon kiinniotettuja. Myös minä olen osallistunut tähän.”
Se, että pahoinpitelyjä on tapahtunut, ei ole kovinkaan usein johtanut tuomioihin. Tai edes tutkimuksiin.
”Näin tapahtumat myöhemmin videolta. Vartija löi maassa makaavaa miestä TKP:llä [teleskooppipampulla] yksitoista kertaa oikein olan takaa. Siinä se mies sitten makasi paskat ja kuset housuissa piestynä. Video on toimitettu poliisille, mutta ei siitä mitään tutkimuksia tullut.”
Ovatko sivullisten kuvaamat videot ja niiden jakaminen sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa ainoa tapa puuttua vartijoiden perseilyyn?
On jotenkin sopivaa (jos toki myös surullista), että tuoreella videolla näkyvät vartijat edustava Turvatiimi Oyj:tä. Turvatiimiin on sulautettu entinen FPS Security Oy (entinen Finnish Protection Service Oy), joka vastasi muun muassa Helsingin Stop töhryille -kampanjaan liittyvästä vartioinnista ja yhtiön työntekijöiden väkivaltaisesta käytöksestä uutisoitiin tasaisin väliajoin.
Ei sillä, että niitä tuomioita liikaa olisi tuolloinkaan tullut. Tästäkin puhuin taannoin haastattelemieni vartijoiden kanssa. Marraskuussa 2006 YouTubeen ilmestyi video, jolla kaksi FPS: n vartijaa näyttää pahoinpitelevän maassa makaavaa nuorta miestä.
”Kontula-videolla esiintyneet vartijat joutuivat vastaamaan tekemisistään oikeudessa. Helsingin käräjäoikeuden mukaan toinen vartijoista syyllistyi pahoinpitelyyn. Hän ei kuitenkaan saanut rangaistusta. Syyttömäksi todettu vartija jatkoi FPS:n palveluksessa ja toimii nykyään esimiestehtävissä.”