Lukuaika: < 1 minuutti

Vihreä Lanka


Tapahtuman tiedot


Valokuvanäyttely Vihreä Lanka -lehden kuvista tarjoaa ainutlaatuisen näkymän Suomen ympäristöherätyksen historiaan.

Vihreä Lanka ilmestyi vuosina 1983–2019. Se nosti ympäristötietoisuutta osaksi laajempaa yhteiskunnallista keskustelua ja oli tärkeä tiedotuskanava monille ruohonjuuritason toimijoille, jotka eivät saaneet palstatilaa valtamedioista.

Vihreä Lanka lakkautettiin vuonna 2019 ja sen jälkeen lehden paperinen valokuva-arkisto 1980–1990-luvun kuvista lahjoitettiin Työväenmuseo Werstaalle. Arkiston tuhansista kuvista näyttelyyn on valittu 77 kuvaa ekoaatteiden edelläkävijöistä.

Kuvat kertovat vastuullisemmasta kuluttamisesta ja kierrättämisestä, todistavat vilkkaasta kansalaistoiminnasta ja aktivismista sekä kertovat lehden omasta historiasta ja vihreän liikkeen vaiheista.

Valokuvien lisäksi näyttelyssä on lehdessä ilmestyneiden pilapiirrosten originaaleja, kuten Tatu ja Patu -kirjojen tekijänäkin tunnetun Sami Toivosen ympäristöaiheisia piirroksia sekä Pekka Saurin piirtämän Just joo -sarjakuvan ruutuja.

Näyttelyä varten haastateltiin myös lehden entisiä päätoimittajia Pauli Välimäkeä ja Timo Harakkaa, jotka toimittivat Vihreää Lankaa 1980- ja 1990-luvulla. Heidän muistelunsa lehden tekemisestä on nähtävissä videona.

Näyttely on avoinna 19.11.2021–6.3.2022 ti–su klo 11–18. Vapaa pääsy!

Kommentoi Facebookissa