Buddhalaiset opettajat, Walesissa asuva aviopari Ngak’chang Rinpoche ja Khandro Déchen puhuvat romanttisesta rakkaudesta ja parisuhteesta keskeisenä buddhalaisena harjoituksena Helsingissä perjantaina 20.10.
Buddhalaisuus tunnetaan luostarielämää painottavana uskontona. Se on kuitenkin vain yksi puoli tästä moninaisesta uskonnollisesta perinteestä.
Himalajan alueen vajrayana-buddhalaisuudessa on yli tuhat vuotta vanha, edelleen elinvoimainen ja Suomessakin harjoitettu, joogien ja jooginien perinne. Se on parisuhteessa elävien ja perheellisten – sekä toki myös yksin elävien – harjoittajien perinne. He ovat aivan yhtä syvällisesti sitoutuneita buddhalaiseen harjoitukseen kuin munkit ja nunnat.
Luostariharjoituksen näkökulmasta parisuhde ja romanssi ovat asioita, joista luovutaan. Joogisen perinteen näkökulmasta ne ovat menetelmiä valaistumiseen.
Vajrayana-buddhalaiset opettajat, aviopari Ngak’chang Rinpoche ja Khandro Déchen esittelevät perjantaina 20.10. klo 18-21, miten romanttinen parisuhde voi vajrayana-buddhalaisuuden mukaan olla keskinäisen heijastuksen harjoitus. Opetus on englanniksi. Osallistumismaksu 20 euroa. Paikkana on Pranama Kallio, Kolmas linja 28, Helsinki.
“Rakastuminen on olemassaolon ja olemattomuuden energian maistamista. Rakastuminen on itsellemme asettamiemme rajojen ylittämistä. Rakastavan suhteen todellisen merkityksen kokeminen on elämistä moitteettoman tarmokkaasti jokaisen hetken silkassa eloisuudessa.,” sanoo Ngak’chang Rinpoche.
Ngak’chang Rinpoche ja Khandro Déchen ovat joogisen perinteen pioneereja
Buddhalainen opettaja, taiteilija, runoilija ja blues-muusikko Ngak’chang Rinpoche on vajrayana-buddhalaisuuden ja sen joogisen perinteen pioneeri. Yhdessä aviopuolisonsa, thangka-maalaukseen ja perinteen ikonografian piirtämiseen erikoistuneen Khandro Déchenin kanssa hän on 1980-luvulta asti välittänyt Himalajan buddhalaisuuden Nyingma-koulukunnan olennaisia opetuksia Britanniassa, Euroopassa, Yhdysvalloissa sekä Bhutanissa. Yhdessä he ovat näyttäneet, miten Nyingma-koulukunnan olennaisia opetuksia yhdistetään arkiseen länsimaiseen elämään. Heillä on oppilaita ympäri maailmaa, myös Suomessa.
Ngak’chang Rinpoche ja Khandro Déchen ovat kirjoittaneet yli kymmenen kirjaa vajrayanasta ja monista siihen liittyvistä aiheista.
Heidän kirjansa Entering the Heart of the Sun and Moon käsittelee vajra-romanssia, aihetta, josta he opettavat Helsingissä. Lähiakoina heiltä ilmestyy teos Warp and Weft of Wonderment, ensimmäinen neljän kirjan sarjassa, joka käsittelee Intian varhaisen tantrisen historian kuuluisia vajrayana-harjoittajia, mahasiddhoja.
Ngak’chang Rinpoche on myös kirjoittanut useita elämäkerrallisia teoksia sekä julkaissut runokokoelman Ravings of a Mild-mannered Maniac. Hänen toinen runokokoelmansa ilmestyy lähiaikoina.
Aro gTér -perinteen keskus Drala Jong sijaitsee Walesissa.
Suomessa toimii Aro gTér -perinteen osana Drala Thang -niminen uskonnollinen yhdyskunta, jolla on keskus Helsingin Ruskeasuolla (Koroistentie 6).