Lukuaika: < 1 minuutti

Sinikka Kurkinen: Pilvi ja esikuva


Tapahtuman tiedot


Sinikka Kurkinen saattaa olla merkittävin suomalaistaiteilija, josta et ole vielä kuullut. Hän on vaikuttava kuvallinen ajattelija ja rohkea, mutta myös hienovarainen koloristi. Jo vuonna 1968 tamperelaiskriitikko Veli-Matti Kaitala luonnehti häntä ”suuren tyylin värimaalariksi”.

Kurkisen tuntemattomuutta suuren yleisön keskuudessa voi selittää se, ettei hänellä ole ollut näyttelyä Helsingissä yli 15:een vuoteen. Päätettyään opintonsa Taideakatemian koulussa Helsingissä 1960, ja vietettyään vielä vuoden Pariisissa, hän on asunut ja työskennellyt Imatralla, missä hän syntyi pientilallisten lapsena 1935.

Kohtalla on ilo järjestää Sinikka Kurkisen yli 50 maalausta esittelevä ja yli puoli vuosisataa intensiivistä ja aktiivista taiteilijanuraa kattava näyttely, joka ulottuu 70-luvun alun Muutoksesta (1971) aina tämän vuoden Erilain’ kevääseen (2022).

Pilvi ja esikuva lainaa nimensä suurelta, vuonna 1987 valmistuneelta maalaukselta. ”Esikuva” merkitsee aina esikuvaa jollekulle – tässä tapauksessa meille, katsojille. Se on siis suuntautunut kohti tulevaa eikä mennyttä.

Kurkisen maalaustaide on sekä abstraktia että figuratiivista, sekä ilmaisuvoimaista että harkiten rakennettua. Se on ehdottoman henkilökohtaista, mutta myös aikansa taiteen ja visuaalisen kulttuurin liikkeiden tuotetta. ”Suuri tyyli” ymmärretään, erityisesti kirjallisuudessa, joksikin juhlavaksi, yleväksi ja korkealentoiseksi. Tämä voi olla toimiva kuvaus myös Kurkisen taiteesta.

Kutsumme teidät Kohtaan nauttimaan Kurkisen maalausten suurenmoisesta runsaudesta toivoen, että yhdytte mielipiteeseemme: teokset ansaitsevat tulla laajalti nähdyiksi ja tunnustetuiksi – keskustelujen aiheeksi ja keräilijöiden kohteeksi. Esillä olevat työt ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta myytävänä.

Avoinna:
ti-la 12-18
su 12-16
Vapaa pääsy!