Lukuaika: 2 minuuttia

Majakanvartija – tuokioita Tove Janssonin jalkojen juuressa


Tapahtuman tiedot


Majakanvartija – tuokioita Tove Janssonin jalkojen juuressa palaa paljon toivotuin lisäesityksin elokuussa!

Majakanvartija on näytelmä taiteen tärkeydestä, rohkeudesta elää, vahvoista silmukoista – ja hiukan suhteesta taiteilija Tove Janssoniin.

Näytelmä tuo lavalle joukon hahmoja, joista jokaiselle katsojalle riittää samaistumispintaa iästä riippumatta. Oman identiteetin ja äänen löytäminen, epävarmuuden sietäminen, rakastaminen ja luopuminen ovat teemoja, jotka koskettavat meitä kaikkia. Jokainen meistä myös peilaa itseään muihin ja muista sekä hakee hyväksyntää – kuka milläkin tavalla. Näytelmän naishahmot käyvät läpi elämäänsä suhteessa ihailemaansa Tove Janssoniin ja tämän elämän eri vaiheisiin. Voiko kuka tahansa päättää elää kuin Tove Jansson? Voiko Toven kutsua apuun vaikeassa tilanteessa? Neuvooko Tove? Voiko kukaan rakastaa Tove Janssonia enempää tai paremmin kuin hän, joka tietää ja on lukenut Tovesta kaiken? 

Anna Krogeruksen ja hänen työryhmänsä alkuperäistekstissä (2016, Teatteri Avoimet Ovet) seikkaillaan anonyymien muumiriippuvaisten kokouksista absurdeihin väitöstilaisuuksiin sekä sukelletaan omiin muistoihin ja mietitään, kenestä on kasvanut vahva silmukka. Tahvo Hyötyläisen säveltämä uniikki, kaunis musiikki kuljettaa katsojaa läpi Tove Janssonin elämän ja rantalaiturilta aina Kummelskärin majakalle asti – ja siitäkin eteenpäin. Tukkateatterille teoksen on ohjannut ja sovittanut Minerva Kettukuja.

Majakanvartija keräsi kevään 2022 esityskaudellaan täysiä katsomoita, minkä lisäksi esitys valittiin Jyväskylään Harrastajateatterikesään, jossa se nähdään Tampereen esitysten lisäksi 20.8. klo 11. Liput Jyväskylän esitykseen lippu.fi.

Käsikirjoitus: Anna Krogerus
Ohjaus ja sovitus: Minerva Kettukuja
Musiikki: Tahvo Hyötyläinen
Lavalla: Leila Ahonen, Päivi Rötsä, Marja Suurpalo

Esitykset Tukkateatterilla: 12.8. klo 19, 13.8. klo 19, 17.8. klo 19
Liput: 20/10e

Varaa liput: https://www.tukkateatteri.fi/liput

***

”Todella kaunis, vähäeleinen, surumielinen ja hieno esitys! – – Näyttämöllä kolme taitavaa naista, moniin eri rooleihin taipuvia. Leila Ahonen, Päivi Rötsä ja Marja Suurpalo ovat herkkiä ja taipuisia, loistavia ja muuntautumiskykyisiä.” [Paljon melua teatterista]

”Takuuvarmaa Tukkateatteria: toimivaa, osaavaa, älykästä, sisällöltään rikasta ja koskettavaa… harvoin saa kokea vastaavaa ammattiteattereissakaan.” [katsojapalaute]

”Viisas ja hauska teksti! Levollista läsnäoloa ja mahtavaa heittäytymistä lavalla – tämä olisi ansainnut enemmän esityksiä! Esitys jätti lämpimän ja pohtivan jäljen katsojaan, kiitos! [katsojapalaute]

***
Esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma. Tove Jansson on Moomin Characters Oy:n rekisteröimä tavaramerkki. Tämä tuotanto on toteutettu Moomin Characters Oy:n luvalla. Esityksen sisältö on fiktiivinen.