Lukuaika: < 1 minuutti

Laura Konttinen: Kun mustarastaat palaavat


Tapahtuman tiedot


”Kun mustarastaat palaavat -näyttelyn lähtöpisteenä on vanha valokuva, jonka löysin edesmenneen isoäitini albumista. Vuonna 1920 otetussa kuvassa on isoäitini synnyintalo Salemin pikkukaupungissa Amerikassa. Valokuvan talo kummitteli mielessäni vuosia. Tuli kuluneeksi lähes sata vuotta kuvan ottamisesta, kun päätin lähteä matkalle jäljittämään taloa. Matkasta syntynyt valokuvasarja on kokoelma löytämiäni maisemia – osin todellisia, osin kuvitteellisia kaikuja menneisyydestä omituisine yhteensattumineen. Löysin ihmeellisen maailman, jossa historia, tarinat ja myytit mellastivat iloisesti keskenään. Päädyin hylätylle hautausmaalle, jossa sattumalta pesivät isoäitini kertomien tarinoiden mustarastaat. Välillä eksyin turhautuneena kaupungin laitamille ja eräänä iltana todistin kohtalokasta tulipaloa. Lopulta löysin myös etsimäni talon. Se oli tosin muuttunut sadassa vuodessa joksikin aivan muuksi.“

Laura Konttisen Kun mustarastaat palaavat -näyttelyssä todelliset paikat, peritty nostalgia ja lavastetut mielikuvat kutoutuvat yhteen. Teosten visuaalisessa kielessä kaikuu nostalgian logiikka: saavuttamaton menneisyys pukeutuu romanttiseen asuun, joka vilisee symboliikkaa ja muistojen kerroksellisuutta.

Näyttelyssä on esillä valokuvasarja kehystettyinä pigmenttivedoksina, pieni esineinstallaatio sekä tarinallinen tekstiteos, joka toimii oppaana teosten maailmaan. Teokset ovat valmistuneet vuosina 2019–2022.

Valokuvakeskus Nykyaika on avoinna ma-pe klo 12-18, la-su klo 12-16. Helatorstaina 26.5. galleria on kiinni.

Kommentoi Facebookissa