Lukuaika: 2 minuuttia

Là-bas→ Mari Metsämäki: Teoksia 2001–2020


Tapahtuman tiedot


Là-bas→ Mari Metsämäki: Teoksia 2001–2020

Verkkonäyttely osoitteessa www.la-bas.fi

20.4.–31.5.2021

Là-bas→ Mari Metsämäki: Teoksia 2001–2020 jatkaa yksittäisiin tekijöihin keskittyvää Là-bas-näyttelyiden ja verkkotapahtumien sarjaa (joista ensimmäinen oli Là-bas→ Magnus Strandberg Helsingin Kaapelitehtaan Studio Là-bas’ssa ja Là-bas’n www-sivuilla helmikuussa 2021). Tänä vuonna 50 täyttävän kuvataiteilija Mari Metsämäen verkkonäyttely osoitteessa www.la-bas.fi, esillä 20.4.–31.5.2021,  on retrospektiivinen katsaus originellin, toistaiseksi suurelle yleisölle jokseenkin tuntemattoman ”Turun kuningattaren” monipuoliseen ja monivälineelliseen tuotantoon viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta (eli samalta ajalta kuin Là-bas-foorumi on ollut olemassa).

Näyttelyn www-sivut koostuvat kymmenestä kronologisesti etenevästä osasta, jota kutakin varten on tehty tekijän puhelinhaastatteluihin pohjautuva ”kommenttiraita” (haastattelijana toimi Jenni Luhta). Vaikka sivut toimivat periaatteessa älypuhelimella, ensisijaisesti ne on tarkoitettu katsottavaksi full screen -asetuksin isommalla näytöllä.

Metsämäkeä on Là-bas-projektin yhteydessä esitelty aiemmin festivaalissa Là-bas→ Itse kolmantena (Merikaapelihalli, Kaapelitehdas, Helsinki, 2017), jossa oli Metsämäen ripustama installaatio hänen 2000-luvun töistään sekä Jenni Luhdan koostama videoretrospektiivi Metsämäen 1990-luvun tuotannosta.

++++++++++++

Mari Metsämäki (s. 1971 Turku) on turkulainen kuvataiteilija. Hän piirtää, maalaa, veistää, ompelee ja valokuvaa kameralle esitettyjä teoksia ja performansseja. Hän valmistaa teoksia itse määrittelemissään formaateissa, joihin hän suhtautuu pragmaattisesti: on kerrosmaalauksia, taskutauluja, reikäkortteja ynnä muita teosmuotoja. Hänen taidettaan ohjaa toiminnallinen suorasukaisuus ja välittömän elävyyden ja selkeyden pyrkimys niin työskentelytavoissa kuin työn lopputuloksessakin. Kirjalliset teoretisoinnit ja taidepuheen tyylin hän onnistuneesti ohittaa. Nykytaiteen etabloituneiden foorumeiden sijaan hän mieluusti vie taiteensa tavallisten ihmisten keskelle esittämällä teoksiaan mm. toreilla, myyjäisissä ja matalan profiilin taulugallerioissa. Yksinkertaisen, ennakkoluulottoman kuvallisen ajattelun ja ilmaisun periaatteella Metsämäki onnistuu valmistamaan poikkeuksellisen selkopiirteistä ja omannäköistään kuvataidetta mitä erilaisimmista aiheista.

Metsämäki aloitti taiteellisen työskentelyn 1990-luvun alussa. Hän opiskeli Oriveden Opistossa, jolloin hän piirsi, maalasi, veisti ja kuvasi kameralle esitettyjä performansseja. Orivedeltä Metsämäki siirtyi Turun piirustuskouluun, jossa hän sai modernistista opetusta. Pensselinjälki esitti pensselinjälkeä, kuvat esittivät pintoja ja muotoja, ei tarinoita ja näkyjä, joissa Metsämäki tiesi varsinaisen elementtinsä olevan. Jo opiskeluaikoinaan hän päätyi omaksumaan ”amatöörin” identiteetin löytäen myös vapauttavan huumorin korkeataiteen ulkopuolella olemisesta.

Metsämäki on työskennellyt vapaana taiteilijana vuodesta 1995 lähtien. Hän on tehnyt lähes kolmekymmentä yksityisnäyttelyä ja osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa sekä ulkomailla. Hänet muistetaan parhaiten vuonna 2006 Helsingin Taidehallin Nuoret 2006 -näyttelyssä esillä olleesta ja Wäinö Aaltosen museon kokoelmiin hankitusta kolmiulotteisesta teoksestaan Kuivuri. Hän täydensi opintojaan Turun taideakatemiassa kuvataiteilijan AMK-tutkinnolla ja lisäksi Helsingin Kuvataideakatemian maisteriohjelmalla. Jälkimmäisen opintosuunnitelmaksi hän määritteli mielikuvituskeskeisen taiteensa elävöittämisen vastakohtana havaintopohjaiselle työskentelylle, jota kohti Turun opinnot olivat ohjanneet. Kuvataideakatemiassa Metsämäki valmisti suurella taiteellisella varmuudella sarjan näkyihin ja mielikuviin pohjautuvia piirustuksia – ”reikäkortteja”. Metsämäki valmistui Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2012, minkä jälkeen hän siirtyi Helsingistä takaisin Turkuun. Vuonna 2012 hänet valittiin Turun Taiteilijaseuran vuoden taiteilijaksi.

++++++++++++

Facebook: https://www.facebook.com/events/295981221937206/

++++++++++++

Lisätietoja:
Mari Metsämäki: 040-5111437, mari.metsamaki@suomi24.fi
Là-bas: 044-2830186, info@la-bas.fi

Kommentoi Facebookissa
Avatar