Klockriketeatern & Sirius Teatern: Julius Caesar


Tapahtuman tiedot


Caesar har vunnit kriget mot Pompejus och återvänder till Rom i ett segertåg. Plötsligt avviker Caesars närmaste man Brutus från segertåget. Brutus vän Cassius ser sin chans och börjar övertyga Brutus om att de till vilket pris som helst måste hindra Caesar från att bli krönt till kung.

Samtidigt sprids ryktet om att Caesar har tackat nej till kronan, inför det jublande folket. På natten bryter ett våldsamt oväder ut. Cassius rör sig i mörkret och övertalar flera andra att delta i sammansvärjningen mot Caesar. De är alla redo att avsätta Caesar på det enda möjliga sättet: genom att döda honom. Nu måste de bara få Brutus på sin sida…

Julius Caesar är en av William Shakespeares klassiker som sällan spelats i Finland. Klockriketeaterns och Sirius Teaterns karnevalistiska uppsättning lyfter fram en spegel mot 2020-talet, samtidigt som den är trogen Shakespeares originaltext och språk.

Julius Caesar kombineras tragedi och komedi med blankvers och glitter-toga; en ömsom seriös, ömsom grotesk lek kring teman som maktbegär, maskulinitet och ära. Föreställningen granskar den patriarkala världsordningen och de mekanismer som får mänskor att starta krig, hellre än att medge att de har fel.

Premiär 13.11 på Teaterhuset Universum. Spelar till 16.12.

REGI: Carl Alm
DRAMATURGI: Per Ehrström
SCENOGRAFI: Milla Martikainen
KOSTYM: Liisa Pesonen
LJUD: Kristian Ekholm
LJUS: Matti Raita
PÅ SCENEN: Wilhelm Grotenfelt, Minni Gråhn, Tuuli Heinonen, Paul Holländer, Johanna Af Schultén

Kommentoi Facebookissa
Avatar