Kielletyt nautinnot -luentosarja

Opastus Työmiehen lauantai -näyttelyyn klo 16, luento klo 17. Vapaa pääsy!

12.9. Suomalainen viinapää ja raittiusliikkeen perintö
FM Jenni Lares
Miten on mahdollista, että suomalaiset ryhtyivät kannattamaan raittiusliikettä, vaikka alkoholinkulutus oli 1800-luvulla Euroopan alhaisimpia? Luennolla perehdytään suomalaisen viinapäämyytin syntyyn ja käyttöön, sekä alkoholimielikuvien muutokseen modernin ajan kynnyksellä.

26.9. Savun lumo: kun savukkeet valloittivat Suomen
FT Rauno Lahtinen
Tupakka oli saapunut Suomeen jo 1600-luvulla, mutta savukkeiden valtakausi alkoi 1900-luvun alussa. Näyttävien mainoskampanjoiden avulla savukkeet löysivät tiensä niin työläisten kuin porvariston, miesten kuin naistenkin suosikeiksi.

10.10. Naiset kieltolakia kumoamassa
VTT Aija Kaartinen
Luennolla tarkastellaan usein varsin miehisenä esitettyä kieltolakiaikaa (1919–1932) naisnäkökulmasta. Mikä merkitys naisten mielipiteillä ja toiminnalla oli lain kohtalolle Suomessa?

24.10. Sota ja huumeet
FT Mikko Ylikangas
Luennolla kerrotaan huumaavien lääkeaineiden käytöstä ja väärinkäytöstä Suomessa sotien 1939–1945 aikana. Ketkä huumeita käyttivät? Millaista väärinkäyttöä esiintyi rintamalla ja kotirintamalla? Miten huumeiden käyttö sota-aikana heijastui niiden käyttöön vuoden 1945 jälkeen?

7.11. Keskiolut juomatapojen muuttajana
VTM Aniko Lehtinen
Kaikki tuntevat keskioluen Suomessa. Termi syntyi vuonna 1969 oluen saapuessa kauppamyyntiin ensimmäistä kertaa kieltolain jälkeen. Miten keskiolut-termi syntyi ja miten se muutti juomatapoja? Luennolla puhutaan keskioluesta kulttuurisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä.

21.11. Suomalaisen sateenkaaribaarin historiaa
VTM Kati Mustola
Miten homomiehet tapasivat, kun homoseksuaalisuus oli laissa kiellettyä, eikä avoimesti homoille suunnattuja ravintoloita ollut? Entä lesbot, eiväthän naiset päässeet ravintoloihin ilman miesseuraa ennen 1960-luvun loppua? Mikä kaikki muuttui vuoden 1971 jälkeen kun rikoslain homopykälä poistettiin?

Yhteistyössä Työväenmuseo Werstas ja Tampereen seudun työväenopisto.

Kommentoi Facebookissa