Lukuaika: < 1 minuutti

Huojuu elämän puu


Tapahtuman tiedot


Huojuu elämän puu on näyttämöteos ja konsertti, joka rakentuu runoista ja lauluista sodasta ja rauhasta 1940-luvulta nykyhetkeen.

Rauhan, sodan, väkivallan ja vapauden teemat kulkevat läpi esityksessä, joka nostaa runouden näkyväksi yhteiskunnalliseksi voimavaraksi.

Kulttuurilla on elintärkeä tehtävä kriisien, uhkien ja vihan ilmapiirissä. Vuoden 2022 alussa kirjailija Marja-Leena Mikkola ja muistitietotutkija, dosentti Ulla-Maija Peltonen pyysivät joukon taiteilijoita mukaan pohtimaan, onko sodan ja rauhan runoudella mahdollisuuksia tuoda ajattelun syvyyttä militarisoituvaan aikaan. Tästä kehkeytyi projekti, joka sai nimen Huojuu elämän puu Katri Valan runon mukaan. Työryhmän tapaamisten ja keskustelujen pohjalta syntyi taiteellinen kokonaisuus, joka mahdollistaa yhteisöllisen kokoontumisen runouden äärelle.

Huojuu elämän puu sisältää kahdenkymmenen runoilijan tuotantoa Katri Valasta ja Aale Tynnistä Bo Carpelaniin ja Lassi Sinkkoseen, Eeva-Liisa Mannerista ja Eila Kivikk´ahosta Olli Heikkoseen ja Niillas Holmbergiin. Runojen kieliä ovat suomi, ruotsi ja pohjoissaame. Runot on kirjoitettu kahdeksalla vuosikymmenellä, ja niiden tekijät edustavat eri sukupuolia, aatemaailmoja ja taidekäsityksiä.

Runous, muistitieto ja taide toimivat kulttuurisen muistin alustoina. Sodat ovat osa vaikeaa kulttuuriperintöä, josta emme saa vaieta. Sodan aikana tunteet ja kokemukset ylittävät kielirajat, ja monet etsivät väylää käsitellä omia tunteitaan sodan nyt riehuessa Ukrainassa, Gazassa ja ympäri maailmaa.

Ensiesitys nähtiin Kajaanin Runoviikolla 6.7.2023. Esitys on tavoittanut yleisönsä loppuunmyydyissä esityksissä myös KOM-teatterissa, Musiikkiteatteri Kapsäkissä ja Kanneltalossa.

Teoksen suunnittelu ja toteutus: Marja-Leena Mikkola ja Ulla-Maija Peltonen sekä viisi esiintyjää: näyttelijä Kristiina Halkola, näyttelijä, laulaja Vuokko Hovatta, näyttelijä, ohjaaja Jussi Lehtonen, musiikki- ja esitystaitelija Teea Aarnio ja muusikko, säveltäjä Antti Kujanpää

Esityksessä lavalla on koko työryhmä

Runojen säveltäjiä ja sovittajia ovat Kaj Chydenius, Eero Ojanen ja Anna-Mari Kähärä sekä Teea Aarnio ja Antti Kujanpää

Kieli: suomi, ruotsi ja pohjoissaame.

Kesto 1 h 45 min, sis. väliajan

Kaikukortti-tapahtuma