Lukuaika: < 1 minuutti

Bach and Debussy meet Quantum Physics


Tapahtuman tiedot


Jo kolmannen kerran VIRTAA-tapahtumassa kohtaavat fysiikan nobelisti ja palkittu tietokirjailija Frank Wilczek ja pianisti Minna Pöllänen. Keskustelu musiikin ja kvanttifysiikan välillä syvenee. Vuonna 2019 Ateneum-salissa he demonstroivat mitä on komplementaarinen ajattelu. Nyt he lähestyvät elämän peruskysymyksiä tietoisuudesta ja intuitiosta. Miksi fyysikot kuten Frank Wilczek ja Albert Einstein niin usein käyttävät musikaalisia analogioita puhuessaan maailmankaikkeudesta?

Ovatko mystikon ja kvanttifyysikon kokemus todellisuudesta hyvinkin lähellä toisiaan?

Fysiikan nobelin vuonna 2004 voittanut Frank Wilczek on todellinen renessanssi-ihminen, jonka palkituissa kirjoissa The Lightness of Being, Longing for the Harmonies ja The Beautiful Question runous, kvanttifysiikka ja huumori kietoutuvat yhteen muodostaen valaisevan kokonaisuuden, joka voi muuttaa käsityksemme maailmasta sellaisena kuin sen tunnemme. Wilczek ymmärtää valon luonteen mahdollisesti paremmin kuin kukaan toinen. Hän soittaa pianoa ja musiikki on lähellä hänen sydäntään.

Minna Pöllänen oli Jyväskylän kesän vuoden 1969 debytantti ja on siitä lähtien säännöllisesti esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona mm. Helsingin kesäviikoilla, Savonlinnan oopperajuhlilla ja Lahden urkuviikoilla. Hän on esiintynyt myös New Yorkissa ja Pariisissa. Hän toteutti vuonna 1998 ensimmäisen poikkitieteellistaiteellisen Virtaa-tapahtuman. Tästä alkunsa saanut Virtaa-klubi on toiminut säännöllisesti siitä lähtien. Pandemia-aikana Virtaa toimi pienimuotoisena konserttisarjana Midori-Galleriassa Kirkkokadulla yhdessä pianisti Irina Zahharenkovan kanssa.

Liput: Ovelta: 20€ / 15€. Ennakkoon: 17€ / 12€
Liput voit varata ennakkoon tapahtuman nettisivuilta: https://www.kriittinenkorkeakoulu.fi/kurssitarjonta/bach-and-debussy-meet-quantum-physics/

Kommentoi Facebookissa