Lukuaika: < 1 minuutti

Arndt elää -audiovisuaalinen installaatio


Tapahtuman tiedot


Kuvataiteilija Jarmo Vellosen Arndt elää -installaatio avautuu yleisölle Työväenmuseo Werstaan Komuutti-tilassa perjantaina 5. marraskuuta, jolloin tulee tasan 80 vuotta Arndt Pekurisen teloituksesta vuonna 1941.

Pekurinen oli pasifisti, joka kieltäytyi suorittamasta asepalvelusta ja osallistumasta sotaan. Hänen mukaansa nimetty laki siviilipalveluksesta, Lex Pekurinen tuli voimaan 90 vuotta sitten vuonna 1931, mutta laki oli tuolloin voimassa vain rauhan aikana.

Arndt elää -audiovisuaalinen installaatio on metsänomainen tila, joka muodostuu alumiinisista puunrunkoa esittävistä veistoselementeistä ja niihin heijastettavasta videosta ja äänimaisemasta. Teoskokonaisuuteen kuuluu lisäksi kolme valokuvaa sekä tekstiä Arndt Pekurisen elämästä ja vakaumuksesta.

– Halusin toteuttaa tämän teoksen kunnioittaakseni Arndt Pekurisen muistoa, vakaumusta ja hänen esimerkkiään rauhanaatteen edistäjänä, sanoo Jarmo Vellonen.

Arndt Juho Pekurinen syntyi Juvalla vuonna 1905 torppariperheeseen. Hän omaksui pasifismin lukemalla Raamattua, Leo Tolstoita ja Arvid Järnefeltiä. Pekurinen kieltäytyi asepalveluksesta vuonna 1929, minkä seurauksena hänet määrättiin vankeuteen. Pekurisen vankilatuomio sai aikaan myös kansainvälistä huomiota ja muun muassa Albert Einsteinin kirjoittamaan Suomen puolustusministerille. Siviilipalvelus oli tuolloin mahdollinen monissa Euroopan maissa.

Suomessa laki siviilipalveluksesta tuli voimaan 90 vuotta sitten keväällä 1931. Lex Pekuriseksi nimetty laki tarkoitti Pekurisen vaatimusten hyväksymistä ja hänen vapautumistaan vankilasta. Lex Pekurinen oli kuitenkin voimassa vain rauhan aikana ja talvisodan sytyttyä 1939 Pekurinen vangittiin uudelleen. Hän vapautui syksyllä 1941, mutta sen jälkeen hänet kuljetettiin rintamalle, missä hänet teloitettiin.

Installaation toteutus:
Jarmo Vellonen, aihe ja suunnittelu, videokuvaus, veistosinstallaatio, lukijaääni
Epa Tamminen, äänisuunnittelu
Ilari Vanhatalo, videokuvaus ja editointi
Timo Virtala, teksti

Installaation tekemistä ovat tukeneet Uudenmaan taidetoimikunta ja Taiteen Edistämiskeskuksen Visuaalisten taiteiden toimikunta. Teos on ollut aiemmin esillä Laterna Magica -galleriassa Helsingissä vuonna 2018.

Komuutti on Työväenmuseo Werstaan yhteisögalleria, joka on saanut nimensä kokeilevan museotoiminnan tilasta. Komuutissa järjestetään pienimuotoisia lyhytkestoisia näyttelyitä ja näyttelynjärjestäjät ovat useimmiten erilaisia yhteistyötahoja tai sidosryhmiä. Werstaalle yhteistyö erilaisten yhteisöjen kanssa on merkittävä osa museon toimintaa yhdenvertaisuuden, ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta.

Kommentoi Facebookissa