Lukuaika: < 1 minuutti

23. Lauri Antti Mattila, Juhani Haukka & Auvo-vauva

24 syytä tehdä taidetta

Kutsuimme 24 eri taiteilijaa tai taiteilijaryhmää julistamaan miksi he tekevät taidetta. Julkaisemme päivittäin heidän vastauksiaan jouluaattoon asti joulukuussa 2020.

❮❮

Miksi teemme taidetta?

Lauri:
Taide on omassa ulkopuolisuuden kokemuksessa toisiin, yhteisöön ja maailmaan kytkeytymisen
tapa – tapa jolla oma sielu on ja elää täällä. Tunnistan samoja syitä, mistä Reijo Kela ja Heidi Kesti kirjoittivat (– ennen kuin pakosta, teen taidetta halusta ja nautinnosta). Teen taidetta, koska luodessaan arjesta erottuvan suojatun tilan, se voi mahdollistaa välittömän suojuksettoman kohtaamisen, parhaimmillaan siinä voi tavoittaa samanlaisen huumaavan ja salatun (Pyhän) yhteyden kuin rakastuessa. Taide on toimintaa, joka purkaa normeja, luo uusia yhdessä olon rakenteita ja sitä kautta mahdollisuuksia. Samoin kuin rakastamisessa, siinä on kyse erilaisuuden tunnustamisesta, sen hyväksymisestä ja kunnioittamisesta vaikka ei ymmärräkään. Rakastan sitä, että voin samaan aikaan tehdä filosofiaa ja tilaa, aikaa, paikkaa ja merkitystä – jotain, mikä on välittömästi koettavissa. Teen, koska ajattelen että siten voin antaa jotain hyvää ja arvokasta yhteiseen elämiseen. Teen, koska yritän siten oikeuttaa olemassaoloni tärkeyden ja hyödyllisyyden. – Ehkä vielä joskus pääsen irti tästä ja voin tehdä anarkistisesti mitä haluan, piittaamatta siitä saanko hyväksyntää.

Juhani:

mainos alkaa

Taide on merkitsee minulle suhdetta maailmaan, ja toimimista maailmassa. Pohjimmiltaan kyse on maailmassa olemisesta, ja erilaisten olemisen suhteiden koskettamisesta erilaisten pyrkimysten ja kutsujen kautta, joita metodisesti ja jäljellisesti kutsutaan (kielellämme) taiteeksi. Nämä sisäiset ja ulkoiset kutsut ovat minulle yleensä rajankäyntiä oman ja toisen/toisien välillä – monesti tunnetun ja tuntemattoman. Siten taide on elämänmuotoista harsoista matkakutomista eri maailmojen ja todellisuuksien reunoilla ja sisuksissa. Kyse on elämän ihmeellisyyksistä, ja arvosta. Taide asuu yhteiskunnissa ja historioissa, sosiaalisissa teoissa, joiden kautta olen kiinni tässä ajassa, joka on hyvä. Niistä käsin ja niiden kanssa voi tehdä parhaansa, yrittää välittää ja rakastaa, niinkuin minua on rakastettu.

Auvo (-vauva):
Mmmmm. Eeee-ee. Mmmm.

Kommentoi Facebookissa
Taiteen paikka