Lukuaika: < 1 minuutti

22. Lauri Hyvärinen

24 syytä tehdä taidetta

Kutsuimme 24 eri taiteilijaa tai taiteilijaryhmää julistamaan miksi he tekevät taidetta. Julkaisemme päivittäin heidän vastauksiaan jouluaattoon asti joulukuussa 2020.

❮❮

Olisi varmaankin latteaa sanoa ”en tiedä, mitä taide on”. Taisin kuitenkin juuri sanoa niin. Vielä latteampaa olisi kai sanoa ”taide = elämä”. Aion kuitenkin sanoa juuri niin tämän kirjoituksen lopussa.

Luis Buñuel ajatteli, että kuvittelemme harhaisesti elävämme parhaimmassa mahdollisessa maailmassa. Taide, tai hänen tapauksessaan elokuvat puolestaan tarjoavat mahdollisuuden toisten, parempien maailmojen kuvitteluun.

Minä kuitenkin työskentelen äänten kanssa. Äänet ovat tästä ja tässä maailmassa, ne eivät kuvittele yhtään mitään. Ne vain ikään kuin roikkuvat korporeaalisessa eksistenssissä kypsien hedelmien lailla, odottaen noukkimista (eli mekaanista värähtelyä tai virtausta, korvia tai värähtelyä vastaanottavia pintoja… No, äänen tuottaminen ja kokeminen ovat jo tarpeeksi monimutkaisia ilmiöitä, joita ei tässä nyt kannata alkaa selvittämään.)

mainos alkaa

Todettakoon, kuitenkin, että äänet ovat väistämättömiä, ne muistuttavat ja palauttavat kokijansa fyysiseen tietoisuuteen. Mutta: äänten kokeminen on samanaikaisesti myös älyä stimuloivaa. Tietoisella äänillä leikkimisellä, niiden yhdistelyllä ja muokkaamisella erilaisiksi kokonaisuuksiksi on lisäksi parhaimmillaan päihdyttävä, ruumiin ja mielen elävöittävä vaikutus – se herättää halun elää! Tämmöistä käyttöliittymää voidaan kai joskus kutsua esimerkiksi musiikiksi tai vaikkapa äänitaiteeksi.

Voisiko täten äänten nähdä kertovan jotain syvällistä (tai pinnallista) juuri TÄSTÄ maailmasta tai ainakin kokemuksesta siitä – olemassaolosta? Mitä sillä tiedolla sitten tekee, lie kunkin kokijan omassa harkinnassa.

Jos ääni siis on taidetta, on sen kokeminen yhtä syvällistä tai pinnallista kuin olemassaolon kokemus itse. Syy tai halu (tai tarpeettomuus tai haluttomuus) siihen perehtymiseen, kokemiseen tai sen käyttämiseen on siis yhtä kuin syy tai halu (tai tarpeettomuus tai haluttomuus) elää.

Kommentoi Facebookissa
Taiteen paikka