Vastamai­noksen anatomia

Vastamainos on  parodiallinen teos, joka kommentoi kulutuskulttuuria ja yhteiskunnan mainoksellistumista. Vastamainos puhuu mainosten kieltä ja onkin lainannut niin muotonsa kuin puheenpartensakin mainoksilta. Vastamainos sanoo ääneen sen, mitä mainostajat eivät itse välitä sanoa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on linjannut, että mainoksissa ei saa valehdella. Toisaalta, missään ei ole sanottu, että mainoksissa pitäisi puhua totta. Mainokset liioittelevat, kaunistelevat ja vetävät kotiin päin aina ja joka kerta. Myöskin vatamainosten viesti on tyylitelty, mutta se on aina avoimesti sitä. Spektaakkeliakatemian Jari Tamminen toteaakin Scarface-elokuvan Tony Montanan sanoin: ”I always tell the truth. Even when I lie”.

H&V-vastamainoksessa mallin paita on tosiaan valmistettu 100-prosenttisesti öljystä. Mallin ei kuitenkaan kyyki öljylätäkössä, vaan kuvauksissa käytettiin siirappia.