Pieni pala kolonialismia 2

Yritykset pyrkivät usein tuottamaan etäisyyttä itsensä ja niiden välille, joiden elämään yrityksen toiminta vaikuttaa kielteisesti.

”Globaaleissa tuotantoketjuissa yrityksen ja sen tuotannon oheisvaikutuksien välissä on yhä enemmän erilaisia toi- mijoita. Tämä vaikeuttaa ymmärrystämme siitä, kuka on vastuussa ja kenelle. Tuotantoketjuissa vastuuvelvollisuus onkin kasvavassa määrin ulkoistettu. Ketjujen hallintaa esitellään niin monimutkaisena, että yksittäiset yritykset ja toimijat ovat vain osallisina siinä, eikä kukaan siten ole täysin vastuussa, jos ja kun jotain ei-toivottua tapahtuu. Tätä voidaan kutsua eettisen välimatkan tuotannoksi”, toteaa tutkijatohtori Nikodemus Solitander Hanken-kauppakorkeakoulusta 

Usein yritykset näkevät itsensä loogisina ja amoraalisina toimijoina – eli toimijoina moraalisen määrittelyn ulkopuolella. Moraalinen vastuu ja eettiset peruskysymykset lankeavat kuluttajalle.

Pieni pala Kolonialismia teos kuvattu Mikkelin taidemuseon Häiriköt-päämajamuseo-näyttelyssä.