Asekauppa kannattaa 2

Suomi vei vuonna 2018 aseita maailmalle yli 200 miljoonan euron edestä. Tästä noin 128 miljoonaa tuli sotatuotteista ja siviiliaseita myytiin noin 77 miljoonan euron edestä. Aseviennin arvo on noussut 2000-luvulla. Vaikka Euroopan unioni on meidän suurin markkina-alue, Lähi-itä on noussut vientialueista toiseksi tärkeimmäksi.

Viime vuosien suurimmista yksittäisistä asekauppakumppaneista nousevat esiin Arabiemiirikunnat ja Turkki. Aseiden vieminen edellyttää aina aseidenvientilupaa.

Vuonna 2019 Turkki hyökkäsi jälleen Pohjois-Syyriassa asuvien kurdien kimppuun. Hyökkäyksen jälkeen Suomen hallitus päätti olla myöntämättä uusia aseidenvientilupia Turkkiin. Aikaisemmin myönnettyjä lupia ei kuitenkaan peruttu.

”Suomen laki sanoo, että lupa voidaan perua, jos tilanne muuttuu merkittävästi. Näin ei kuitenkaan oikeastaan tehdä. Jos katsotaan asiaa konfliktin jatkumisen ja ihmisoikeuksien näkökulmasta, myös tämä voi vaikuttaa kummalliselta”, toteaa Kari Paasonen SaferGlobe-ajatushautomosta.