Asekauppa kannattaa

Asekauppa kannattaa

Me suomalaiset näemme itsemme mielellämme rauhan välittäjinä ja tarvittaessa myös rauhan turvaajina. Tämän ajatuksen taustalla on epäilemättä ainakin osittain hirvittävät kokemukset itsenäisyyden ensimetreillä puhjenneesta sisällissodasta ja muutamaa vuosikymmentä myöhemmin meidänkin yli pyyhkäisseestä maailmansodasta. 

Samalla me kuitenkin myymme kernaasti aseita maihin, joissa niitä käytetään ihmisoikeuksien polkemiseen, sotimiseen ja toisten alistamiseen. Valtionyhtiö Patria esimerkiksi myi panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja Arabiemiraatteihin, joka puolestaan on sekaantunut Jemenin poikkeuksellisen julmaan sisällissotaan. Suomalaisvaunukin on bongattu Jemenistä.

Vuonna 2009 ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi haluavansa Suomesta rauhanvälittämisen suurvallan. Samaa ovat toivoneet monet muutkin, ja presidentti Ahtisaaren rauhantyötä tykätään tietenkin ylistää. On vaikea olla näkemättä ristiriitaa siinä, että Suomi samalla juhlii itse itseään rauhan suurvaltana ja myy aseita konfliktialueille ja hallituksille, jotka viis veisaavat ihmisoikeuksista.