Me ja muut eläimet

Me ja muut eläimet

Eläinfilosofinaan ja eläinsuhteisiin erikoistuneen tutkija Elisa Aaltolan mukaan ”maailma on piinan areena”. Samalla hän toteaa, että empatian kohdistaminen kaikkiin kärsiviin olisi musertavaa. Keskeytyksetön tietotulva kuitenkin tekee meidät tietoisiksi toisten tuskasta ja irtisanoutuminen tuotantoeläinten tuosta saattaa tuoda hetkellistä helpotusta.

Toisaalta media, joka tuottaa tietotulvaa tarjoaa samalla mahdollisuuksia puuttua vääryyksiin. Kuvat onnellisista yksilöistä voivat toisinaan havahduttaa enemmän empatiaa kuin pohjaton hätä. Asiaan liittyy myös väite, että hädänalaisia ei tulisi kuvata passiivisina kärsijöinä vaan aktiivisina yksilöinä, jotka viimeiseen saakka yrittävät pysyä elossa. Passiivisiin, hiljaisiin olentoihin on vaikeampi samastua kuin aktiivisiin toimijoihin”, Aaltola linjaa.

Sado Furs -vastamainoksessa poseeraa Otto-kettu, joka on todennäköisesti karannut turkistarhalta. Vankeus verkkopohjaisessa häkissä on pilannut Oton nilkat, mutta hän viettää nykyään iloista ketun elämää Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä. Tuulispää on lahjoitusvaroin toimiva entiselle maatilalle perustettu koti entisille tuotantoeläimille, jotka olisi muuten tapettu. Vastaavaa toimintaa harjoitetaan myös eläinten turvakoti Saparomäessä, joka aloitti toimintansa vuonna 2020.