Me ja muut eläimet 4

Eläinoikeusaktivismi on muuttanut muotoaan viime vuosikymmenten aikana. Suomalaisen eläinoikeusaktivismin muuttuvasta tyylistä ja politiikasta väitöstutkimuksensa tehneen Pia Lundbomin mukaan vuotta 1995 pidetään suomalaisen eläinoikeusliikkeen syntyhetkenä kahdesta syystä: silloin tehtiin ensimmäiset tuotantoeläimiä turkistarhoilta vapauttaneet iskut ja samoihin aikoihin perustettiin Oikeutta eläimille -yhdistys. 

Noin kymmenen vuotta ensimmäisten tarhaiskujen jälkeen päätös aloittaa järjestelmällinen salakuvaaminen eläintiloilla ja tuotantolaitoksissa tarkoitti seuraavaan isoa muutosta. Vuonna 2007 Oikeutta eläimille -järjestö luovutti medialle salaa kuvattuja valokuvia ja videoita, joissa näkyi eläintuotannon vähemmän siloiteltu puoli. Yleisradion A-Studiossa esitetyistä videoista käynnistyi laaja yhteiskunnallinen keskustelu. 

Jos vuonna 1995 oli perusteltua ja taktisesti järkevää laskea turkiseläimiä vapaaksi häkeistä, reilua vuosikymmentä myöhemmin kuvat tuotantoeläimistä olivat monin kerroin tehokkaampi viesti. Tämä viesti tehostui entisestään, kun paljastui, että osa kuvista oli peräisin salakuvia mediassa vähätelleiden ja väärennöksiksi spekuloineiden tuottajien ja poliitikkojen omilta ja perheiden omistamilta tiloilta. 

Kymmenen vuotta ensimmäisten A-Studiossa näytettyjen tuotantoeläinkuvien jälkeen, vuonna 2017 järjestettiin ensimmäiset Vegemessut. Messujen muodossa tapahtuva eläinoikeusaktivismi veti puoleensa myös Suomen suurimpia elintarvikealan toimijoita.