Me ja muut eläimet 2

Harva meistä laittaa kissamakkaraa leivän päälle. Monet jopa pöyristyisivät moisesta ajatuksesta. Myös ihmisen paras ystävä, koira, on useimmiten turvassa makkaramyllyltä. Mutta onko lopulta täysin eri asia laittaa leivän päälle makkaraa, joka on tehty possusta tai lehmästä – tai hevosesta? Nisäkkäitä kaikki. 

Suhtautumisemme eri eläimiin ei ole erityisen johdonmukaista. Se ei myöskään noudattele mitään luonnonlain kaltaista voimaa: eri paikoissa lautaselle päätyvät eri lajit. 

”Lihateollisuuden tuotantoketjujen ja niihin liittyvän julmuuden avaaminen on saanut monet harkitsemaan kahdesti lihan syömistä – hyvin perustein. Jos kanoihin, lehmiin ja sikoihin suhtauduttaisiin samalla tavalla kuin kissoihin ja koiriin, niitä ei syötäisi. Kissat ja koirat kuitenkin kelpaisivat ihmisravinnoksi siinä missä muukin liha – ja tiedämme, että eräissä kulttuureissa ne myös päätyvät ruoaksi. Toisissa kulttuureissa taas sikaa pidetään epäpuhtaana ja ravinnoksi kelpaamattomana”, kertoo Tuomas Tammisto, sosiaaliantropologian tutkija Helsingin yliopistolta.