Koukussa öljyyn 6

Suomen kokonaispäästöistä noin 70 prosenttia muodostui kotitalouksien kulutuksesta. Päästöt syntyvät muun muassa asumisesta, liikkumisesta, ruoasta, tavaroista ja palveluista, ja lähes puolet näistä syntyvät maailmalla.

Kaj Frankin vuonna 1952 julkaistua Teema-astia sarja on suomalaisen teollisen muotoilun klassikko. Moni kuluttaja järkyttyi vuonna 2016 ilmoitetusta päätöksestä siirtää myös Teema-astioiden valmistus Thaimaahan.

Tove Janssonin Muumi-tarinat puolestaan ovat nivoutuneet osaksi kansallista identiteettiämme ja Muumi-mukeja jonotetaan kuin ämpäreitä. Nykyään myös Muumi-mukit valmistetaan Thaimaassa. Kaukomaille siirretty Muumi-mukien valmistus on ehkä syvimmälle suomalaisuuteen sukeltava esimerkki Kiina-ilmiöstä – eli siitä, että tuotanto siirtyy pois kotimaasta. Samalla, kun valmistus ja työpaikat siirtyvät muualle, vähenee kotimaisen tuotannon ohella myös päästöt kotimaassa. Tosin samat päästöt tupruavat tehtaan piipusta myös toisaalla ja meidän päästöjen pieneneminen on vain näennäistä.