Koukussa öljyyn 2

Polyesteriä tuotetaan maailmassa vuosittain 54 miljoonaa tonnia ja sen tuotanto muodostaa yli puolet kaikesta tekstiilikuidun tuotannosta”, toteaa muotiin, vaatetukseen ja tekstiileihin erikoistunut muotoilun tutkimuksen professori Kirsi Niinimäki Aalto-yliopistosta.

”Tekstiiliteollisuus käyttää myös suurissa määrin uusiutumattomia raaka-aineita. Niitä kuluu vuosittain noin sata miljoonaa tonnia polyesterin valmistamiseen, puuvillan viljelyssä käytettäviin lannoitteisiin, tekstiilien prosessoinnissa tarvittaviin kemikaaleihin ja öljytuotannon sivutuotteina tuotettuihin väreihin. Yhden tekstiilikuitukilon valmistamiseen tarvitaan keskimäärin kolme kiloa kemikaaleja. Massiivinen tuotanto kuluttaa hurjat määrät vettä, materiaaleja ja energiaa.”

Suosituista vaatekuiduista polyesteri, poly­amidi ja akryyli tuotetaan öljystä. Sen lisäksi että öljy toimii tärkeänä rakaa-aineena tarvitaan sitä myös uusiutuvien kuitujen, kuten puuvillan, valmistamiseen. Öljyä palaa niin viljelyssä, prosessoinnissa kuin kuljetuksissakin. Puemme siis öljyä yllemme eri muodoissa.

Tässä vastamainoksessa mallin päällä oleva tunika on todellakin 100-prosenttista öljyä, mutta kuvassa näkyvä musta mönjä on oikeasti siirappia. Kuten niin usein mainoksissa, niin myös vastamainoksissa kaikki ei ole sitä miltä se näyttää.