Koukussa öljyyn

Koukussa öljyyn

Elämäntapamme perustuu siihen, että lähes kaikki valmistetaan joko öljystä tai öljyn voimalla. Öljyyn pohjaavat muovit ovat kaikkialla ympärillämme vaatteista valtameriin. Automme kulkevat öljyllä, ruokamme kasvatetaan öljystä valmistetuilla lannoitteilla, ja traktorit pörisevät öljyn voimin. Öljyä löytyy jopa kosmetiikasta, jota sivelemme ihoillemme. Öljyä palaa, kun meille rahdataan kulutushyödykkeitä ja -turhakkeita rahtilaivoilla. Samoin sitä palaa, kun liitelemme taivaiden halki etelänlomalle.

Samalla tuhoamme ympäristömme elinkelpoisuuden öljyllä.

Verraten siihen, kuinka estottomasti yhteiskuntamme öljyä käyttää, kohtaamme äärimmäisen harvoin öljyä itseään. Ehkä autoa tankatessa haisee vähän pahalta, mutta siinäpä se. Silti öljy on kaikkialla ympärillämme.

Jo vuosien ajan olemme opetelleet tunnistamaan piilorasvat ruuastamme. Seuraavaksi meidän pitää oppia tunnistamaan piiloöljy

[prev][next]