Musiikki

Lokakuun levyt matkaavat avaruudessa, aavikolla ja Kaliforniassa

Lukuaika: 2 minuuttia

Lokakuun levyt matkaavat avaruudessa, aavikolla ja Kaliforniassa

Oddarrang: Hypermetros

Edition Records (2019)

Elokuvamusiikkia. Ilman elokuvaa. Se täytyy kuulijan kuvitella. Ei mahdotonta. Musa vie scifimaailmoihin Blade Runnerista Arrivaliin.  Levy on omistettu islantilaiselle leffa­säveltäjälle Jóhann Jóhanssonille (1969–2018). Neljä viidestä bändin muusikosta soittaa oman soittimensa lisäksi syntsia. Asiaa, scifi­musaa.

Kasarin keisarit Jarre, Moroder ja Vangelis – ja ängetään ysäriltä Badalamenti – tykkäisivät Trichordonista, mutta paras biisi on 15 Years, jossa yhdistyvät melodia, polyrytmiikka ja tekniset taidot. 

mainos

Iida Simes

★★★★

Tinariwen: Amadjar
Anti Records (2019)

Tinariwen on sahara-bluesin Rollarit, joka jättää muut inspiroimansa tekijät omaan luokkaansa. Uudella levyllä on laaja vierailijakaarti. Bad Seedistä tuttu Warren Ellis saa leijonan osan fiittaus paikoista. Tinariwenin tuaregi-karavaani-keinu vie edelleen lämpimään aaltoonsa yhdeksännenkin levyn kohdalla. Silti lämpö on jo ikävä kyllä hieman harkitummin sounditermostaatista säädettyä, kuin esimerkiksi Amassakoul (2004) levyllä. Kolme tähteä vertautuu siis lähinnä Tinariwenin aiempaan tuotantoon.

Jarkko Kumpulainen

★★★

GMMT: Förskotti
Monsp Records (2019)

Räppärit G-Mies ja Matti Tamonen eli GMMT julkaisivat kesän lopuksi EP:n verran ehtaa ja raikasta suomalaista g-funkia. Kuuden biisin mittaisella levyllä kruisaillaan hyvissä Kalifornia-tunnelmissa syntetisaattorien ja läskien bassojen laulaessa gangstafunkin ilosanomaa. Kokonaisuus on mukiinmenevä annos soundia, jota ei liikaa nykyisin tehdä. Vääjäämättä varhaiskeski-ikää kohti kulkevien räppärien alla ei ole pomppiva Cadillac vaan kotikutoinen perhe-Volvo, jonka jytkyvä basso sentään pistää naapuruston aamupuurot väärään kurkkuun. 

Antti Kurko

★★★

  • 10.10.2019