Kirjoittanut Teemu MatinpuroKuvat Henri Salonen

Pääkirjoitus: Kanveesista takaisin kehään

Lukuaika: 2 minuuttia

Pääkirjoitus: Kanveesista takaisin kehään

Koronapandemian vuoksi päätetyt kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset iskivät myös Voima-lehden hetkeksi kanveesiin. Kulttuuritoimijoilla ei ymmärrettävästi ollut markkinoitavaa. Mainosrahoitteinen lehti joutui pitämään neljän paperinumeron julkaisutauon ja lomauttamaan henkilökuntansa.

Erityinen kiitos painetun Voima-lehden virkoamisesta kuuluu kannustaville lukijoillemme ja yhteistyökumppaneillemme sekä mesenaattikeräykseen osallistuneille noin 250 tukijallemme. Tuen ja talkootyön voimin pystyimme pitämään voima.fi-sivuston ja somekanavat tauon aikana aktiivisina ja valmistautumaan tulevaan.

Koronakriisi iski erityisen voimakkaasti kaikkiin kulttuurielämän toimijoihin: teattereihin, tapahtumajärjestäjiin, muusikoihin ja muihin esiintyviin taiteilijoihin. Puhumattakaan valtavasta joukosta ihmisiä jokaisen kulttuuritapahtuman kulisseissa tuottajista siivoojiin. Kulttuurielämän paluu entisiin uomiinsa tulee kestämään kauan, ja moni asia voi muuttua pysyvästi. Kulttuurin koko kenttä tarvitsee nyt valtion tukitoimien ohella median ja yleisön aktiivisen huomion ja tuen.

Voimakin sai julkista keskustelua herättänyttä Business Finlandin ”korona-avustusta”. Siitä kiitoksen kumarrus. Tuen nimitys on kyllä hiukan harhaanjohtava. Avustuksella ei saa pyörittää mainosrahoituksen puutteista kärsivää normaalia lehden julkaisemista tai edes maksaa kertyneitä vuokrarästejä. Rahoitus on korvamerkitty kehityshankkeisiin. Toki meillä niitäkin riittää.

Kehitämme avustuksella verkkolehteämme. Voima.fi:n artikkeleita voi jatkossakin lukea ilmaiseksi. Loppuvuodesta tulemme tarjoamaan mahdollisuuden kirjautua osaksi yhteisöämme. Vakituisiksi seuraajiksimme kirjautuneet saavat lisäpalveluja sekä ilmaiseksi että maksua vastaan.

Voima aktivoituu entisestään myös nettimediana. Lehdessä kehotamme usean artikkelin perässä vierailemaan myös nettisivuillamme lukemassa aiheesta lisää tai tutustumaan vain netissä julkaistuun materiaaliin.

Yhteistyömme Suomen Diplon eli Le Monde diplomatiquen & Novaja Gazetan kanssa tulee tiivistymään. Tämä tulee näkymään niin lehden sivuilla kuin verkossakin. Lisäksi lisäämme yhteistyötä meille ennestään tuttujen yhteiskunnallisten kulttuurimedioiden kanssa eri puolilta maailmaa.

Voima uskoo yhä myös paperilehden tulevaisuuteen huolimatta koronan tuomista uusista ongelmista jo muutenkin vaikeuksissa painivalle journalismin rahoitukselle. Kustannussyistä joudumme keskittymään jakelussa entistä enemmän suurimpiin kaupunkeihin. Toivottavasti digmuotoisen aineiston lisäys kompensoi tätä menetystä.

Voiman voi edelleen tilata kotiin, työpaikalle tai vaikka lahjaksi. Tällä hetkellä kaikki kulttuuri- ja mielipidelehdet ovat entistä riippuvaisempia uskollisten lukijoidensa tuesta.

Vielä kerran kiitos lukijoillemme kannustavasta palautteesta ja tuesta. Näillä eväin lähdemme taas haastamaan yksipuolistuvaa mediakenttää painetussa muodossa ja uusia kujeita kehitellen.

Teemu Matinpuro

vt. päätoimittaja

PS. Koronatauon aikana Voima yhteistyökumppaneineen on muuttanut uuteen osoitteeseen Vellamonkadulle Helsingin Hermanniin.